Sygehusplaner for 62 milliarder landet over
Regionerne vil bygge nye sygehus og modernisere for 62 milliarder kroner. Regeringen skal spytte flere penge i kassen, mener regionerne.
Prisen for et moderniseret sygehusvæsen i Danmark er ifølge de fem regioner 62 milliarder kroner. Det viser en opgørelse lavet af Ritzau.
Regionerne lægger i disse uger sidste hånd på deres hospitalsplaner, der skal rykke sygehusvæsnet op i fremtidens Superliga. Og regionerne skal bruge langt flere penge til at bygge nyt og ombygge end de 25 milliarder kroner, regeringen har afsat til formålet.
- Den forskel er et udtryk for, at regeringen har lovet guld og grønne skove, men ikke vil finansiere det fuldt ud. Så står vi endnu engang med skægget i postkassen, og vi kan ikke bare skaffe flere penge, for vi er fuldt ud statsfinansierede. Det ville klæde regeringen at sætte flere penge af eller i det mindste fortælle os, hvordan vi skal skaffe de penge, der mangler, siger Ulla Astman (S), formand for regionernes sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Region Nordjylland.
Flest penge skal regionerne i Syddanmark og Midtjylland bruge. Begge steder ønsker politikerne at bygge to nye sygehuse: I Midtjylland kræver hospitalsplanen 16 milliarder kroner, heraf knap 9 milliarder til et nyt Skejby Sygehus og 4 milliarder til et nyt sygehus mellem Herning og Holstebro.
Syddanmarks hospitalsplan koster 17 milliarder kroner, heraf de fleste til et nyt Odense Universitetshospital og et sygehus i Sønderjylland.
- Staten skal spytte i hvert fald det dobbelte i bøtten, for at regionernes sygehusplaner kan hænge sammen. Ellers må vi i regionerne skrue ned på de forventninger, vi har linet op. Vi har taget regeringens høje ambitionsniveau alvorligt og forsøgt at leve op til det, regeringen har lovet om nybyggede hospitaler, enestuer til alle og så videre, siger Poul Erik Svendsen (S), formand for akutudvalget i Region Syddanmark.
Et ekspertudvalg nedsat af regeringen skal nu vurdere hospitalsplanerne for blandt andet se på, om de lever op til kravene om et fremtidssikret og mere effektivt sundhedsvæsen.
Blandt andre sundhedsminister Jakob Axel Jensen (K) har lagt op til, at regionerne selv kan finde penge til deres nye og forbedrede sygehuse i anlægsbudgetter ved at sælge bygninger og ved at blive mere effektive.
Men flere regioner fortæller til Ritzau, at anlægsbudgetterne er beskedne og også skal række til forbedringer på de eksisterende bygninger.
- Og vi kan jo ikke sælge bygninger, før de nye står færdige eller blive mere effektive, før vi har lavet de nye sygehuse, så alene i byggeperioden over de kommende år mangler der penge. Og selv med en løsning på det, er der ikke penge nok i regionerne, siger Ulla Astman.
Region Syddanmark mangler mindst 2 milliarder i budgettet, og det har fået Socialdemokraterne i regionen til at kræve, at der bliver lavet en Plan B, hvis det ikke lykkes at skaffe finansiering til hele planen. Socialdemokraterne mener, at regionen kun kan gøre sig forhåbninger om at få 6-7 milliarder fra regeringen, og det rækker kun til at bygge et nyt Odense Universitetshospital. Desuden tror de ikke på, at regionen kan tjene så meget på at sælge bygninger, som budgettet anslår.
- Man får slet ikke de penge for gamle sygehuse, som man tror. Derfor er vi nødt til at lægge en plan for, hvad der ellers kan lade sig gøre, siger Poul Erik Svendsen, der lige nu samler flertal uden om regionsrådsformand Carl Holst (V) for i stedet at modernisere Sønderborg Sygehus, selv om det ikke lever op til Sundhedsstyrelsens krav om, at et akutsygehus skal dække mindst 200.000 indbyggere.
Ingen af de øvrige regioner har indtil videre lagt alternative planer for, hvad der skal ske, hvis de ikke får penge nok, eller ekspertudvalget dumper deres hospitalsplaner.
/ritzau/