Foto: Torben Lykke Larsen

Sygeplejeuddannelser bliver ramt af store besparelser

I Nordjylland skal sygeplejerskeuddannelserne spare næsten ti procent, fordi regeringen har pålagt UCN et omprioriteringsbidrag på to procent om året.

Nordjyske sygeplejerskeuddannelser skal spare omkring ti procent. Det er regeringens omprioriteringsbidrag, der er skyld i besbarelsen, hvor de har pålagt UCN  og andre videregående uddannelser to procent, som regeringen selv kan prioritere. 

Det drejer sig om præcis 9,45 procents nedgang i bevillingen på uddannelserne i Aalborg, Hjørring og Thisted frem til 2020. 

- I Dansk Sygeplejeråd ser vi det som en stor forringelse af kvaliteten på grunduddannelsen, og dermed de kvalifikationer, sygeplejersker fra UCN har i fremtiden, advarer Helle Kjærager Kanstrup der er 1. kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråds nordjyske kreds, efter de ansatte blev præsenteret for spareplanerne torsdag på UCN.

I forvejen har der været frafald på grunduddannelsen og med færre penge frygter Helle Kjærager Kanstrup et endnu større frafald, hvis der sker en yderligere forringelse af undervisningen. 

- Samtidig vil lærernes arbejdsvilkår blive forringet væsentligt. Det her vil få vidtrækkende konsekvenser for sygeplejerskernes grunduddannelse, der er hjerteblod i en uddannelsesinstitution som UCN, siger Helle Kjærager Kanstrup, der repræsenterer Dansk Sygeplejeråd i UCNs uddannelsesudvalg for sygeplejerskeuddannelserne i Nordjylland i en pressemeddelelse.

Man forsøger for tiden at øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen. Sker det, vil det øge bevillingen og hjælpe med mindske besparelsen på uddannelsen. 

Det blev allerede vedtaget i efteråret 2016, at der skulle spare 42,6 millioner kroner for hele UCN, men først i går fordelte man besparelserne på de enkelte uddannelser.