01:43

Foto: Kim Christiansen (Arkiv)

1 af 2

Tablets giver børn sprog

Aalborg kommune har stor succes med at bruge ny teknik til at hjælpe børn, som ikke har et talesprog. Udstyret med en iPad kan børnene nu deltage i undervisningen.

Eleverne kan "tale" ved at pege på et ikon på en iPad. Herved startes den lydfil, som høre til ikonet og på den måde kan eleverne danne sætninger. Der er dog grænser for, hvor kompliceret en samtale de kan gennemføre. 
 
- Vi kan få det rimelig kompliceret, hvis børnene lærer det her redskab at kende. De kan selv tage billeder af det de gene vil sige,og så få hjælp til at få indtalt, hvad de gerne vil sige, siger Anni Mackenhauer Petersen, tale- og hørekonsulent i Aalborg Kommune til TV2/NORD.
 
Selv om det kunstige sprog har sine begrænsninger, har det haft en positiv indflydelse på børnenes deltagelse i undervisningen.
 
- De vågner op i stedet for at ligge hen over bordet, fordi man laver noget, de ikke føler, de er en del af. Nu er de pludselig med på lige fod med de andre, siger Mette Bluhme, skolelærer på Svenstrup Skole til TV2/NORD.
 
Selv om teknikken hele tiden udvikler sig, vil der gå langt tid, før den kunstige kommunikation helt kan fjerne børnenes handicap.
 
- Det er en kommunikation, der tilrettelægges uden for barnet, og som barnet så skal tilpasse sig. Hvis man har talens brug, så bliver kommunikationen tilrettelagt inde i vores egne hoveder ud fra det, vi ser. Men det er det næstbedste frem, for ikke at kunne sige noget, siger Mette Bluhme, skolelærer på Svenstrup Skole til TV2/NORD.