Talentfabrik trues af lukning

04:26

Foto: Lone Vad Dam

1 af 2

Frederikshavn er for alvor kommet på film-kortet med TV-serien Norskov. Men selvom kommunen er med i den vestdanske filmpulje og har sin egen filmfestival, er byens egen talentfabrik, Filmmaskinen, ved at løbe tør for penge. Som det ser ud, bliver der lukket for pengekassen næste år.

Med Norskov bader Frederikshavn for tiden i opmærksomhed. Dramaserien vises i hele landet hver mandag aften og er allerede solgt til flere lande. Frederikshavn er også værtsby for Nordisk Filmfestival - og den første nordjyske kommune, der kom i den vestdanske filmpulje. Norskov har også medført, at der nu er krimi-ture med rundvisning til de steder, der er med i serien.

Filmmaskinen er et tilbud til unge nordjyder, der brænder for film. Den lokale talentfabrik også har leveret en af de bærende figurer, Mathias Käki Jørgensen, til Norskov-serien.

-Vi er helt unikke og udgør det eneste tilbud nord for Aarhus, hvor man kan arbejde med film på den måde, vi gør. Men som alle andre projekter har vi også bagkant, og det er den 31. december 2016. Så er pengene sluppet op, og vi må lukke, hvis der ikke kommer flere penge i kassen, siger Thomas Albæk Jakobsen, leder af Musikskolen og Filmmaskinen i Frederikshavn.

Indtil videre lever filmmaskinen af bevillinger fra kommunen og regionens støttepulje, kulturkanten.

Kommunen arbejder på en løsning på Filmmaskinens pengeproblemer

-Det vil være ærgerligt, hvis vi ikke også har den slags tilbud til de unge. Vi må vi se, hvad der er af løsningsmodeller. Filmmaskinen er jo for hele regionen, så måske er der andre kommuner, der kan spæde til - eller nogle fonde eller regionen. Det kan også tænkes, at vi kan få midler fra en EU-pulje, siger Birgit Hansen (Socialdemokraterne), borgmester i Frederikshavn.

Forsiden lige nu