LIGE NU:

Tilbud fra kommunen: Pas dine egne børn og få penge for det

Flere kommuner giver tilskud til de forældre, der passer deres børn selv i stedet for at sende dem i dagpleje eller vuggestue.

Tvillingerne Julie og Jonathan er halvandet år gamle. De bliver passet af deres mor, Carina Poulsen fra Frederikshavn. Udover barslen har hun nemlig valgt at tage et ekstra år hjemme med børnene.

- Det giver en form for ro, at vi kan være hjemme. Også at give dem den tryghed, der er ved at være hjemme ved dem, siger Carina Poulsen.

quote Det giver en form for ro at vi kan være hjemme. Også at give dem den tryghed, der er ved at være hjemme ved dem.

Carina Poulsen, hjemmegående mor, Frederikshavn

Størstedelen af småbørnsforældrene sender deres børn i daginstitution, når børnene er et år gamle, og barselperioden er slut. Men nu er flere nordjyske kommuner begyndt at give tilskud til, at forældrene kan blive hjemme og passe deres børn selv.

I Frederikshavn Kommune kan forældre få 75 procent i tilskud til hjemmepasning af det en institutionsplads ville koste kommunen. Med to børn får Carina Poulsen 10.400 kroner om måneden, og så slipper familien for at betale for to dagplejepladser.

- Det er jo ikke alle kommuner, der har det her. Så vi føler da også, at vi er temmelig privilegerede, fordi vi kan få tilskuddet. For hvis ikke vi kunne det, så måtte jeg ud og arbejde. Økonomien hænger kun sammen, fordi vi kan få tilskud til to børn, forklarer Carina Poulsen, der før sin barsel arbejdede som pædagog.

Bekymret rådmand

Ordningen i Frederikshavn blev indført da der for to år siden manglede institutionspladser i kommunen. Ifølge byrådsmedlem Peter E. Nielsen (K) er det især unge kvinder med en akademisk uddannelse, der bruger ordningen, og på den måde mener han,t Frederikshavn kan bruge tilskuddet til at tiltrække højtuddannede.

- Det har været efterspurgt blandt de unge akademikere især, som er flyttet op fra Aalborg. Det kan jeg sige rent ud. De havde det her ønske, siger Peter E. Nielsen. 

For i Aalborg findes ordningen ikke. Rådmand Mai-Britt Iversen (S) er bekymret for, om et års ekstra hjemmepasning vil få konsekvenser for nogle af børnene.

- Jeg synes, det er vildt vigtigt, at vi ikke risikerer at tabe nogle børn, der får lov til at gå hjemme ved deres mor og simpelthen ikke få det, der er nødvendigt for at kunne klare sig rigtig godt. For kan du ikke sproget, har du ikke en begrebsverden, der er stor nok. Er du ikke god til at være socialt sammen med andre, så er det simpelthen ikke særligt godt. Sandsynligheden for at komme til at mistrives i skolen bliver også meget mindre, siger Mai-Britt Iversen, der er socialdemokratisk familie- og beskæftigelsesrådmand i Aalborg Kommune.

Fire nordjyske kommuner giver tilskud

Carina Poulsen synes dog at hendes børn bliver rigeligt socialiseret. 

- Vi tager jo i legestue to gange om ugen, hvor der er jævnaldrende børn, og vi tager på legepladser, hvor vi også møder andre, siger Carina Poulsen.

For at få tilskuddet skal man have opholdt sig i Danmark syv ud af de seneste otte år. Indtil videre har Morsø, Frederikshavn, Rebild og Jammerbugt kommuner indført hjemmepasserordningen i Nordjylland.

- Alle burde have ret til det. Jeg synes, man burde lave den lighed, at alle kommuner indførte det i Danmark, siger Carina Poulsen.

Frederikshavn Kommune vurderer, at ordningen koster kommunen 300.000 kroner om året. Nogle af dem, der nu får tilskud for at passe børn hjemme i dag, gik nemlig allerede hjemme for egen regning.

Restaurant Tabu, Aalborg

Partier vil have "fjollet" bookingregel på restauranter og barer sløjfet

Ingest A4 Still

Pirates i knæ i finaleserien efter nyt nederlag

180421 ko, køer, køer på græs, øko

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

Dødfunden Hørby 1

Landsretten skal afgøre sag om 15-årigs død

Restaurant Tabu, Aalborg

Partier vil have "fjollet" bookingregel på restauranter og barer sløjfet

Ingest A4 Still

Pirates i knæ i finaleserien efter nyt nederlag

180421 ko, køer, køer på græs, øko

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

Til forsiden

Til forsiden