LIGE NU:

Tilfredshed med økonomiaftale

De nordjyske kommuner er ganske godt tilfredse med aftalen med regeringen om næste års økonomi. Kommunerne ikke får ganske vist ikke flere penge. Til gengæld slipper de for sanktioner fra regeringen.

Efter et smådramatisk forløb med flere sammenbrud hen over weekenden, nåede Kommunernes Landsforening og Finansminister Lars Løkke Rasmussen i nat frem til en aftale om kommunernes økonomi for 2009.

Resultatet blev stort set en nulløsning. Og det kan de nordjyske kommuner godt leve med.

- Hvis jeg skal sige det på en grad-skala, så er vi nok lige under nulpunktet, siger formanden for de nordjyske kommuner, Morsøs borgmester, Egon Pleidrup (Soc.dem.).

Og hans næstformand er helt oppe i det postive:

- Jeg er umiddelbart godt tilfreds. For begge parter har gjort sig umage, siger borgmesteren i Rebild, Anny Winter (Venstre), der er næstformand i kommuneforeningen.

På plussiden tæller, at kommunerne ikke skal aflevere den milliard, de bruger for meget her i år. Det havde regeringen ellers truet med.

- Ja, den milliard er nu med i vores rådighedssum. Og det er selvfølgelig godt. Men det kræver, at aftalen overholdes. Så der ligger jo en sanktionsmulighed, påpeger Egon Pleidrup.

Også Rebilds Venstre-borgmester hæfter sig ved, at man får lov at beholde milliarden fra 2008-budgettet. Og selv om det kaldes en nulløsning, lægges der faktisk lidt til.

- Jeg tror ikke, at Rebild får større problemer end andre kommuner. Og heldigvis får vi lov at tage udgangspunkt i budgettet for 2008 - og så bliver der lagt 350 millioner kroner oveni til et serviceløft, siger Anny Winther.

Et andet stridspunkt har været anlægsudgifterne. Regeringen har forbudt kommunerne at bruge de store, ubrugte beløb, der er overført fra sidste år. Til gengæld får de en ekstra milliard fra regeringens stort anlagte kvalitetsreform at bygge nyt for. Og så går det nok.

- Så nu får kommunerne mulighed for at gennemfør de strukturændringer, der følger af kommunalreformen. Og de får råd til at renovere nogle af de skoler, der trænger hårdest til det, siger Egon Pleidrup (Soc.dem.).