Kunstner Thorvald Odgaard er død 76 år gammel. Foto: TV2 Nord

Tilhørte toppen af nordjysk kultur: Kunstner Thorvald Odgaard er død

Den nordjyske kunstner Thorvald Odgaard afgik tirsdag ved døden 76 år gammel.

Nibe-kunstneren Thorvald Odgaard, der er anerkendt vidt og bredt for sit bidrag til den danske kulturscene, er tirsdag afgået ved døden. Det fortæller Thorvald Odgaards datter til Nordjyske.

Thorvald Odgaard, der blev 76 år gammel, blev fundet død i sit hjem tirsdag morgen efter en længere kamp mod kræft.

Tidligere journalist og studievært hos TV2 Nord Jørgen Pyndt havde et nært, professionelt forhold til kunstneren. Han beskriver Thorvald Odgaards død således:

- Var man en gang fanget ind af stemningen og magien omkring dette kreative og snurrige menneske, så slap man ham ikke. Som radiojournalist lavede jeg en udsendelsesrække om Nibe som Danmarks Liverpool, hvor fjordbyen havde mange bands i 60'erne, hvor Thorvald slog sine folder, eller rettere: sine trommer, i flere af dem. Da vi stod i Vokslev forsamlingshus, fortalte han, hvordan han måtte stramme trommeskindet aftenen igennem efterhånden som kakkelovnen blev rødglødende. En gudsbenådet fortæller. Seneste tætte relation til Thorvald var, da han stod for den smukke og rigt fortællende skulptur ved Aalborg Frejas klubhus i anledning af hjerteklubbens 100 års fødselsdag. Og sådan har han efterladt sig markante spor, som vi i dag kan glædes over - mens vi gemmer de varme minder indeni. Hvil i fred, Thorvald. Og tak, skriver Jørgen Pyndt i et opslag på Facebook.

Evige spor i Nordjylland

Thorvald Odgaard blev født i 1943 i Nibe. Søn af mejerist Karl Odgaard og blomsterbinder Karen Margrethe Mathiasen. Han er udlært elektriker og senere selvlært kunstner.

Som kunstner har han skabt værker i flere nordjyske byer, og han står således blandt andet bag skulpturen ”Fjordkonen” i Nibe, skulpturen foran Aalborg Frejas baner, Socialdemokratiets nordjyske kulturpris, bronzefiguren ”Søren”, Nibe Festivals figur ”Den Lille Fede” og ikke mindst ”Nibeenglen” – for blot at nævne nogle få. Og med dem har han sat spor i store dele af Nordjylland.

Fra festivalleder på Nibe Festival, Peter Møller Madsen, lyder det til nu afdøde Thorvald Odgaard:

- Thorvald - her står hun så, så rank, så smuk – Fjordkonen, et af dine mesterværker. Fanget i en smuk solnedgang over Nibe Bredning. På den dag der blev din sidste. Vi kommer til at mangle dig så forfærdeligt meget her i Nibe. Her i byen hvor du igennem livet satte så megen positiv ”dagsorden”. Du har i den grad haft en kæmpe og uvurderlig betydning for festivalen, lyder det fra Peter Møller Madsen efterfulgt af en en tak for utallige bidrag. 

Mange nordjyder har meldt sig i koret og skrevet et sidste ord til Thorvald Odgaard på Facebook. 

Thorvald Odgaard bisættes ved Nibe Kirke 16. maj – på grund af coronavirus kun for inviterede gæster i kirken.