50 år som Danmarks dronning


Gennem hele sit liv har Hendes Majestæt Dronningen været i Nordjylland utallige gange. Vi har samlet nogle af højdepunkterne her.

Denne artikel blev første gang bragt i 2020. Vi bringer den nu i anledning af, at H.M. Dronning Margrethe abdicerer.

Der er ingen, der gennem tiden har samlet nordjyderne og danskerne i en grad, som kongehuset har gjort. Indvielser, jubilæer og andre officielle besøg har fået folk ud på gaderne med flag og store smil på læben.

I år har Hendes Majestæt Dronning Margrethe 50 års jubilæum på tronen, og i denne fortælling ser vi nærmere på nogle af regentens mange besøg i Nordjylland gennem tiden.

 
 
Foto: Ukendt

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid blev født 16. april 1940.

Allerede da hun var helt lille, begyndte hun at komme i Nordjylland. Nærmere bestemt på jagtgården i Trend i Vesthimmerland, som blev skænket som en folkegave til Dronning Ingrid og Kong Frederik, da de blev gift.

Her var den royale familie ofte til jul, pinse og påske.

Den royale familie ved jagtgården i Trend.
Den royale familie ved jagtgården i Trend.
Foto: arkivfoto

Dronning Margrethe husker barndommen i Trend med stor glæde. I et interview med TV2 Nords royale reporter Ingrid Buch fra 2007 fortæller majestæten begejstret om ferierne i jagthyggen.

- Det var simpelthen noget af det bedste, vi havde. For mig var det simpelthen et paradis. Det giver stadig et løft i mig, når jeg kommer forbi, fortalte hun.

 

Interessen for arkæologi fik et skub

Når prinsesse Margrethe, prinsesse Benedikte og prinsesse Anne-Marie var på ferie i det nordjyske, gik de i skole i Strandby.

Særligt én lærer på Strandby Skole fik betydning for Margrethe. Nemlig lærer Sigvartsen, som var med til at vække den unge prinsesses interesse for arkæologi.

I TV2 Nords udsendelse ”Samtale med Dronningen – 2007” fortæller lærer Sigvartsens søn om en særlig episode.

- Jeg husker engang, hvor far og Margrethe gravede i en gravhøj. Om de fandt noget, har jeg ikke svar på. Men det var på den måde, Margrethe fik interessen, sagde Gaardbo Sigvartsen.

Dronning Margrethe bekræfter, at interessen for arkæologi fik et ordentligt skub i Nordjylland. Ikke mindst på grund af lærer Sigvartsen.

- Den var der allerede, men lærer Sigvartsen i Strandby kunne mere end bare det, han skulle. Han vidste en masse om forhistorie og havde en fin, lille samling. På et tidspunkt fortalte han om Himmerlands oldtid. Det gjorde det meget nærværende for mig, siger Dronning Margrethe i udsendelsen fra 2007.

- Jeg tænker tit på lærer Sigvartsen, når jeg kører forbi der.

Når den royale familie var på ferie i Trend, handlede de dagligvarer ved købmand Heidemann i Farsø.

- De kom i købmandsforretningen, og der kom man i snak med dem. De købte det samme som andre mennesker, fortæller købmand Heidemanns søn, Bent Heidemann, i programmet ”Nordjydernes Dronning” fra 1997.

En dag havde kongefamiliens køkkenpersonale skrevet en indkøbsseddel, som unge prinsesse Margrethe havde dekoreret, inden den blev afleveret til Købmand Heidemann. Ud for hver vare var der små tegninger af varerne.

I programmet ”Samtale med Dronningen” fra 2007 præsenterer TV2 Nords Ingrid Buch indkøbssedlen for majestæten.

Kan De genkende stregen her?

- Åh, det er den – den har jeg godt hørt om, siger hun og smågriner.

Det er en indkøbsseddel, som Købmand Heidemann i Farsø har fået dengang. Og så har han gemt den, og så har jeg fået den fra et barnebarn.

- Ej, det var da morsomt, siger en tydeligt begejstret Margrethe og griner.

Se episoden her:

 

Også Kronprins Frederik har som barn besøgt jagtgården i Trend. Ligesom sin mor sætter han pris på det nordjyske åndehul.

- Kronprinsen er lige så begejstret og har altid været det, siden han var ganske lille og kom op på Trend sammen med sin mormor. Han syntes, det var noget af det dejligste, og det gør han stadigvæk. Det er jeg så forfærdeligt glad for, siger Dronning Margrethe i udsendelsen fra 2007.

Når kongehuset er på offentlige besøg, modtages de ofte af store folkeskarer, der flager og byder velkommen.

I videoen ovenfor er det en helt ung prinsesse Margrethe, der sammen med sine forældre og søstre ankommer til Aalborg. Videoen er fra 1954 og fra filmfotografen Jess Jessens arkiver.

I 1967 ankom prinsesse Margrethe atter til Aalborg. Besøget var hendes første besøg som nygift, og ved sin side havde hun Prins Henrik.

Se et indslag fra besøget her:

 

Hundredvis af besøg og indvielser er det blevet til i Nordjylland gennem årene. En af de nordjyder, der har mødt dronningen flere gange, er den tidligere direktør i Aalborg Konges- og Kultur Center, Ernst Trillingsgaard.

- Hun har altid været veloplagt og rar. Hun er rimeligt let at snakke med, for hun er så vidende på alle områder, fortalte Ernst Trillingsgaard i et interview i programmet ”Nordjydernes Dronning”.

quote Hun har altid været veloplagt og rar. Hun er rimeligt let at snakke med, for hun er så vidende på alle områder.

Ernst Trillingsgaard, tidligere direktør, Aalborg Kongres- og Kultur Center

Han husker særligt et besøg i Aalborg i 1992, hvor byen kunne fejre to gange 650 års jubilæum.

Et stort presseopbud fulgte Margrethes tur rundt i byen.

Billede fra besøget i Aalborg i 1992.
Billede fra besøget i Aalborg i 1992.
Foto: Arkiv

Da dronningen ankom til Aalborg Kongres- og Kultur Center havde Ernst Trillingsgaard planer om at bede hende om at plante et træ.

- Så skete der desværre det, at nogle fotografer blev meget nærgående, og så bad dronningen og ceremonimesteren om, at der ikke blev fotograferet mere, og at vi stoppede. Bagefter blev jeg til grin her i huset og ude i byen. Mit gode forsøg mislykkedes, men til gengæld fik folk lidt at grine ad, sagde Ernst Trillingsgaard i programmet fra 1997.

I audiens hos dronningen


quote Jeg husker bedst det øjeblik, da jeg gik op til dronningen. Hun stod der og smilede.

Mary Jensen, modtager af kongelig belønningsmedalje

Ligesom dronningen har besøgt mange steder i Nordjylland, har mange nordjyder gennem tiden også været på besøg i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot for at komme i audiens hos dronningen.

Det gjaldt blandt andet Mary Jensen i 1994, som havde tjent ved den samme familie i 60 år og derfor havde modtaget den kongelige belønningsmedalje.

- Jeg husker bedst det øjeblik, da jeg gik op til dronningen. Hun stod der og smilede, fortalte Mary Jensen i forbindelse med audiensen.

Audiensen hos dronningen varede to minutter.

Hvad er offentlig audiens?

Dronningen afholder audiens på Christiansborg Slot på en række mandage i løbet af året.

Ved audienserne er der mulighed for at takke Dronningen for deltagelse ved en åbning eller et besøg, for tildeling af en orden eller en medalje samt for kongelig udnævnelse og afsked.

Kilde: Kongehuset

En anden nordjyde, der har været i offentlig audiens, er den tidligere skoleinspektør Frederik Als. Han var i audiens ved Margrethes far, Kong Frederik, for at takke for sit embede som skoleinspektør.

Her kunne han blandt andet fortælle den daværende konge, at han var den første, der havde fået prinsesse Margrethes underskrift som tronfølger.

I 1958 var Margrethe netop fyldt 18 år og skulle regere landet, mens Dronning Ingrid og Kong Frederik var på rejse i Italien.

- Jeg fik underskriften, fordi jeg var indstillet til skoleinspektørembedet ved Kærbyskolen. På det tidspunkt var skoleinspektør en kongelig udnævnelse, fortalte Frederik Als til TV2 Nord i 1997.

Dronning Margrethes første underskrift som tronfølger.
Dronning Margrethes første underskrift som tronfølger.
Foto: Arkiv

Ved audiensen bad Frederik Als kongen om at hilse Margrethe.

- Så kom faderen rigtig op i ham. Han sagde ”åh ja, det var Dem, der fik hendes første underskrift”, sagde Frederik Als.

Dronningen og forsvaret


quote Vi havde smurt snitter og sad i vores strømpefødder og snakkede om de ting, hun havde oplevet.

Kristian Pedersen, tidligere soldat, Station Nord

Kongehuset har altid haft nær tilknytning til forsvaret, og Dronning Margrethe gjorde frivillig tjeneste ved Kvindeligt Flyverkorps fra 1958 til 1970.

I årenes løb har mange nordjyder i Forsvaret mødt dronningen. Blandt dem er Kristian Pedersen. I 1985 var han sammen med fire andre soldater udstationeret ved Station Nord i Grønland, da Dronning Margrethe og Prins Henrik kom på besøg.

- Forsvarskommandoen var lidt betænkelige ved at sende hende helt ud på vildmarken til en lille station med fem mænd, der ikke havde set andre mennesker i et helt år. Men vi havde lovet at opføre os pænt, så de turde godt sende hende herop, fortalte Kristian Pedersen med et smil i programmet ”Nordjydernes Dronning” fra 1997.

 
 
Foto: Arkiv

Soldaterne drak eftermiddagskaffe ved sofabordet med regenten. Besøget varede omkring fire timer.

- Hun var meget sød og helt almindelig – så almindelig, som en dronning kan være. Vi havde smurt snitter og sad i vores strømpefødder og snakkede om de ting, hun havde oplevet, fortalte Kristian Pedersen om besøget.

 
 
Foto: Arkiv

Se mange flere unikke optagelser af dronningens besøg i Nordjylland gennem årene i programmet fra hendes seneste runde fødselsdag her:

 

Udarbejdelse af webdok: Josefine Blicher Brader