Tjek din kommune: Forskere finder fortsat giftrester i drikkevandsboringer

For tredje år i træk er der fundet pesticidrester i over halvdelen af de undersøgte drikkevandsboringer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Danmarks Naturfredningsforening.

Det rindende, rene vand fra hanen er i fare. Sådan lyder meldingen fra Danmarks Naturfredningsforening på baggrund af en ny undersøgelse.

I Nordjylland er der fundet pesticidrester i samtlige kommuner med undtagelse af Læsø. Ud af de 11 nordjyske kommuner er der i de ni fundet pesticidrester, der ligger over grænseværdien.

Her topper fire kommuner listen med antal drikkevandsboringer, hvor der er fundet pesticidrester over grænseværdien - det er Hjørring, Frederikshavn, Morsø og Aalborg.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alarmerende

De nye tal skriver sig ind i en kedelig tendens, for i både 2020 og 2021 blev der fundet rester af pesticider i flere end halvdelen af de undersøgte boringer på landsplan.

– Det er alarmerende læsning, og tallene viser med al tydelighed, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklingen skal vendes, og hvis vores børn og børnebørn også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund i fremtiden, siger Maria Reumert Gjerding der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Nordjylland under landsgennemsnit

Undersøgelsen tager udgangspunkt i de aktive drikkevandsboringer i Danmark, og i 2022 er der på landsplan indtil videre fundet pesticidrester i 55,3 procent af de undersøgte boringer.

I Nordjylland er der fundet pesticidrester i 43 procent af de i alt 919 aktive drikkevandsboringer. I 87 af boringerne er der fundet pesticidrester over grænseværdien.

Tallene bekymrer Dansk Naturfredningsforening, der påpeger, at vandværkernes forsyningssikkerhed er truet af pesticidresterne, hvis der ikke bliver grebet ind. Derfor mener siger Maria Reumert Gjerding også, at man i fremtiden bør forbyde brugen af pesticider i alle de områder, hvor fremtidens grundvand dannes.

Pesticidresterne kommer typisk fra landbrug, der sprøjter deres marker. Over tid kan pesticidresterne sive ned gennem jorden og ned til grundvandet.
Pesticidresterne kommer typisk fra landbrug, der sprøjter deres marker. Over tid kan pesticidresterne sive ned gennem jorden og ned til grundvandet.
Foto: Danmarks Naturfredningsforening

- Opret grundvandsparker

Vandselskabernes brancheorganisation, DANVA, peger på, at drikkevandet ikke bare er truet af pesticider, men også af nye stoffer. Derfor foreslår de at etablere såkaldte grundvandsparker.

– Udfordringerne opstår, når der er for få grundvandsmagasiner, som kan bruges til drikkevand. Så kan man ikke anlægge en ny boring, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen og fortsætter:

- Vi skal derfor have beskyttet større sammenhængende arealer. Grundvandsparker, hvor man undlader at bruge pesticider eller kemikalier, der kan sive ned i jorden. Det er dyrt og besværligt at rense drikkevand, så det bedste for drikkevandet er at oprense punktkilder og beskytte arealer i de områder, drikkevandet indvindes.

HVAD GØR MAN

Sværere at levere rent drikkevand

Når vandværkerne finder rester af pesticider eller kemikalier i drikkevandsboringerne, bliver det undersøgt, hvor høje koncentrationer der er i vandet. Hvis mængden af pesticidrester overstiger grænseværdien, er vandet uegnet som drikkevand og må derfor ikke ende i vores vandhaner.

Tidligere tog vandværkerne ofte en boring ud af drift, hvis de fandt rester af pesticider i den. Men i dag er vandværkerne i stigende omfang tvunget til enten at overveje, om de skal anlægge nye boringer, hvis det er muligt, om de skal blande grundvand forskellige steder fra, eller om de skal rense sig ud af problemet.

Kilde. Danmarks Naturfredningsforening.

Fremtidens drikkevand

Men fremtidens drikkevand dannes ikke kun ved boringerne. Hovedparten dannes i store områder et stykke fra boringerne – de såkaldte indvindingsområder – hvor vandet fra overfladen siver ned gennem jorden mod grundvandsmagasinerne.

Og netop indvindingsområderne er i dag ikke beskyttet mod pesticider, kemikalier og andre miljøfarlige stoffer. Derfor bør et forbud mod pesticider og kemikalier også gælde her, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

– Hvis vi skal sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn, bliver vi nødt til at udvide beskyttelsen til også at omfatte de områder i vandværkernes oplande, hvorunder fremtidens drikkevand bliver dannet. Det håber vi, at den kommende regering og det nye folketing vil være med til ved at oprette grundvandsparker dér, hvor fremtidens drikkevand dannes, siger Maria Reumert Gjerding.


Seneste nyt

fra Nordjylland