Topløst fiskenet: Skånsom fiskemetode droppet af myndighederne

Et fiskenet udviklet i et nordjysk samarbejde mellem en havbiolog, en fisker og en vodbinder sørger for et markant mindre udsmid af torsk. Men Fiskeristyrelsen har stoppet projektet.

Ole Martin har fisket i 40 år og har på ti fisketræk testet et nyt garn. Han er overbevist om, at han nu har det helt rigtige redskab til både at passe på miljøet og fiskerens kvoter.

- Det nye net gør, at vi får sorteret de små fisk og de uønskede arter fra. De kommer ud i vandet, så de overlever, siger Ole Martin, der fisker fra Strandby.

Det topløse net med et ekstra stort hul foroven giver torsk og andre mindre fisk mulighed for at slippe ud i vandet igen. Med de traditionelle, hidtil kendte garn bliver de fisk lukket inde sammen med hummeren, som er fiskerens hovedfiskeri her. Bifangsten bliver så sejlet i land og destrueret.

quote Det nye net gør, at vi får sorteret de små fisk og de uønskede arter fra. De kommer ud i vandet, så de overlever.

Ole Martin, fisker, Strandby

- Det giver ingen mening. Når vi har nogle redskaber, der kan sortere fiskene fra hinanden i vandet, så er det jo tåbeligt at tage frisk fisk op af vandet og så lave minkfoder af det. Den kasserede fisk går jo også fra vores kvote, siger Ole Martin.

Torsken skræmmes ud af garnet

Udviklingen af det nye fiskenet er sket i tæt samarbejde med Jordan Feekings, der er seniorforsker på DTU, Danmarks Tekniske Universitet, i Hirtshals. Ideen er, at bifangsten, for eksempel torsk, skræmmes ud af garnet ved hjælp af plastickugler og en lille metalrist.

- De fisk, der kommer ud af det forholdsvis store hul i den nye pose, er levende. I modsætning til de fisk, der normalt bliver rykket ind i garnet og ikke kan komme ud igen. De plejer ikke at overleve, siger Jordan Feekings.

Havbiologen havde forventet en reduktion af fiskespildet, men han er overrasket over, hvor godt det er gået i forsøgene.

quote Det har vist sig, at vi opnår en reduktion af torske-udsmid med omkring 70 procent. Det resultat er meget lovende, synes jeg.

Jordan Feekings, seniorforsker, DTU

- Det har vist sig, at vi opnår en reduktion af torske-udsmid med omkring 70 procent. Det resultat er meget lovende, synes jeg. Det er selvfølgelig en gevinst for fiskeren selv, men det er ikke mindst også en gevinst for torskebestanden, siger Jordan Feekings.

Forsøget er stoppet

Det topløse fiskenet er indrettet fleksibelt, så det også kan lade sig gøre at have lidt bifangst. Det sker ved at skrue de plastickugler af og på, som er beregnet til at skræmme fisken til at svømme oven ud af garnet.

- Man kan for eksempel pille kuglerne af, hvis man en dag med gode priser vil fange lidt torsk. De kvoter, vi har, er så små, at vi ikke har råd til at tage al den torsk i land, som vi fanger. Med et fleksibelt fangstredskab kan jeg selv bestemme og styre, hvornår jeg vil fange mine torsk, og hvornår jeg ikke vil fange dem – uden at det går ud over mit hovedfiskeri, som er hummerfiskeri, siger Ole Martin.

Fiskerne havde håbet, at det nye fiskenet kunne blive et alternativ til den bebudede - og udskældte - kameraovervågning. Forsøget med det topløse garn er dog stoppet af fiskerimyndighederne og bliver foreløbig ikke til noget.

quote Jeg tror, de stopper det, fordi de bare vil have kameraovervågning for overvågningens skyld.

Ole Martin, fisker, Strandby

- Jeg er meget skuffet over det, for det er effektivt. Jeg tror, de stopper det, fordi de bare vil have kameraovervågning for overvågningens skyld, siger Ole Martin.

Fiskeriministeren så nettet

Da fiskeriministeren var på besøg i Strandby, viste den lokale fiskeriforeningsformand, Claus Hjørne Pedersen, det nye fiskenet til fiskeriminister Mogens Jensen (Socialdemokratiet).

Fiskeriministeren erkendte overfor fiskeriforeningens formand, at det er vigtigt, at fiskerne kan beholde den fisk, de fanger – og at de skal frasortere den fisk, de ikke skal bruge, som Claus Hjørne Pedersen formulerede det overfor ministeren.

Det fik dog ikke Mogens Jensen til at synes bedre om det nye fiskenet som en alternativ mulighed. Kameraerne kommer.

- Men jeg lytter naturligvis til de bekymringer, der er blandt fiskerne og deres organisationer.

- Men som er det står lige nu bliver det kun kameraovervågning?

- Jo, men altså, det er jo det, som blev forhandlet hjem i Bruxelles, siger Mogens Jensen.

- Det, du så lige nu, kan ikke blive et alternativ til kameraovervågning?

- Nej. For problemet er, at forhandlingerne i EU krævede, at man enten skulle anvende et redskab, der hedder den svenske rist, som gør, at man ikke kan have blandet fiskeri i Kattegat. Og det ved jeg, at fiskerne er meget imod. Og derfor valgte jeg en anden løsning, hvor man kan fortsætte med de redskaber, man har i dag, men så får man så et kamera påmonteret. Det er den aftale, der er indgået, siger Mogens Jensen.

Generationsskifte-planer droppet

Ole Martin kan ikke forestille sig et arbejdsliv med kameraovervågning, og han kan heller ikke se en mening med det.

- Fiskene overlever jo ikke, fordi ministeren får et kamera ind og kan se, at vi står og piller nogle små torsk på ti centimeter fra, siger han.

Ole Martin har købt nyt skib med henblik på generationsskifte med sønnen, men den plan er røget nu.

- Min søn har netop meddelt mig, at han stiller det i bero på grund af de nye tiltag med kameraovervågning, som det ikke ser ud til, at vi slipper for, siger Strandby-fiskeren.


Seneste nyt

fra Nordjylland