08:50

Dyrepasser Sara Villadsen viser tricks på Zoofari-scenen.

1 af 2

Træning af dyrene i Zoo gør hverdagen lettere

Næsten alle dyrene i Aalborg Zoo bliver trænet flere gange om ugen - og det er absolut ikke kun for publikums skyld.

Hesten Jenny, grisen Rosa og hønen Marta er nogle af de dyr, gæsterne kan lære lidt bedre at kende, når de viser tricks på Zoofari-scenen i Aalborg Zoo. Men træningen, der ligger til grund for dyrenes færdigheder, er langt fra kun for at lave forestillinger for gæsterne.

Stort set alle dyr i Zoo bliver trænet, så dagens udfordringer bliver lettere at håndtere. Det gavner i alle situationer, lige fra flytning af dyrene til tandlægebesøg.

- Det betyder rigtig meget i dagligdagen, at dyrene gennem træningen skaber tillid til os dyrepassere. På den måde kan vi håndtere mange af dagligdagens situationer uden stress og angst fra dyrenes side, siger Marianne Baumann, der er dyrepasser i Aalborg Zoo.

Dyrepasserne bruger samme træningsprincipper på alle dyr, hvor man fokuserer på den ønskede adfærd og efterfølgende belønner, når dyret gør det rigtigt. Der bliver med andre ord ikke sparet på frikadellerne og æblerne, når for eksempel grisen Rosa træner.

- Dyrene arbejder ikke gratis. Det gør vi andre jo heller ikke. Hvis jeg ikke belønner dem med en godbid, finder de hurtigt noget andet, der er sjovere, siger Marianne Baumann.

Træningsformen kan gøre det en lille smule besværligt at træne enkelte dyr.

- Hvis man skal træne en slange, der spiser en gang om ugen, så kan træningen godt gå lidt langsomt, men det kan stadigvæk godt lade sig gøre, siger Marianne Baumann.

Se med i aften, hvor vi bringer reportagen fra Aalborg Zoo.

Efterfølgende vil dyrepasserne Sara Villadsen og Marianne Baumann videregive nogle helt enkle tricks til, hvordan man nemt kan træne sit eget kæledyr - lige fra guldfisken til hunden.