Travl uge for livredderne: Badegæster overmandet af vind og vand

TrygFondens kystlivreddere havde nok at se til i uge 30, som blev den hidtil travleste på de danske strande. Ni gange måtte livredderne ud i livreddende aktioner.

Det har været en lang og varm sommer, og det har fået mange badegæster til at besøge de danske strande. Desværre er det ikke alle der er lige gode til at svømme eller til at vurdere vind- og vandforhold, og det har givet TrygFondens kystlivreddere nok at se til.

TrygFond oplyser, at uge 30 blev den hidtil travleste uge nogensinde for livredderne, som ud over en række mindre aktioner også måtte ud i ni livreddende aktioner, hvor de reddede i alt 12 personer i land. Tre af aktionerne foregik i Nordjylland.

- Det er en stor fornøjelse at se så mange mennesker, der har glæde af strandene i år, og det giver naturligvis også livredderne en masse arbejde. Derfor er det forventeligt, at der er flere livreddende aktioner end på en vejrmæssig gennemsnitlig sommer, men det er første gang, at vi oplever så mange alvorlige situationer på en enkelt uge, fortæller Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Der var forskellige årsager til, at personerne kom i vanskeligheder i vandet, hvilket understreger, at de alvorlige situationer kan opstå på mange måder. Der var børn og voksne, som blev taget af vinden, en surfer og en SUP’er fik problemer med udstyret, og badegæster fik ildebefindende eller manglede kræfter til at komme tilbage på land.

I Nordjylland var livredderne i livreddende aktioner tre gange i løbet af ugen, alle tre gange var det på ugens sidste dag, søndag 29. juli.

På Sønderstrand i Løkken måtte livredderne hjælpe en nødstedt SUP-surfer. Han var omkring 75 meter ude i vandet og kæmpede med at få styr på SUP'en. Livredderne svømmede ud og hjalp manden med at få stabiliseret sit bræt og hjalp ham tilbage til stranden. Surferen fortalte livredderne, at han mistede greb om situationen, da han tabte sin pagaj og blev overrumplet af bølgerne i brændingen. Han havde slugt vand i to omgange, og derfor henviste livredderne ham til lægehjælp.

Samme dag var der to livreddende aktioner på Tornby Strand.

Den ene aktion opstod, da livredderne netop havde hjulpet to børn ind på stranden. En badegæst råber , at der er endnu et barn, som er fanget i strømmen, og livredderne svømmer med deres board ud til den nødstedte dreng. I mellemtiden har en ældre mand fået fat i drengen og holder ham oppe. Da livredderne når ud til dem, er drengen meget panisk og afkræftet. Han kommer op på boardet og padles ind, imens den ældre mand svømmer ved siden af. Ved ankomst til stranden udøves psykisk førstehjælp til drengen, som var rigtig skræmt og tydeligt berørt over episoden.

Kort forinden var livredderne ude i vandet for at træne på deres boards, da de ser fem norske børn i vandet. De er paniske og råber efter hjælp. Børnene er fanget i en udadgående strøm grundet et revlehul. To af børnene er afkræftede, og de kommer begge op på boardet og bliver padlet ind, imens de andre børn svømmer ved siden af. Livredderne kommer i land med børnene og overdrager dem til forældrene.

Fælles for de fleste af de situationer, som blev farlige i ugens løb, er at badegæsterne ikke i tilstrækkelig grad kunne vurdere vandforholdene og egne evner som svømmer.

- De mennesker, vi redder i land, er alle blevet overrasket over de kræfter, som de er oppe i mod i vandet. Det kan være vinden, strømmen, afkøling eller udmattelse. Du kan hjælpe dig selv meget ved først og fremmest at lære at svømme og dernæst ved at have respekt for både vind- og strømforhold og ikke mindst for dine egne evner. Eksempelvis reddede vi en ung mand i land, som svømmede efter en bold, der drev væk fra ham og kammeraterne. Han var en dårlig svømmer og kom i problemer. I sådan en situation skal man hellere afskrive bolde og undgå at sætte livet unødigt på spil, fortæller Anders Myrhøj.

Han råder i stedet badegæsterne til at fortælle livredderne - hvis der er nogen tilstede på stranden - at deres badedyr, gummibåd, bold eller lignende driver til havs. Så kan livredderne hente tingene ind og undgå, at der bliver slået unødig alarm, fordi nogen for eksempel ser en tom gummibåd drive rundt ud for kysten.

I uge 30 gennemførte livredderne 17.810 indsatser, hvoraf de 11 var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Ud over de ni til havs, hjalp livredderne ved to aktioner på land, hvor en kvinde faldt af en galoperende hest i vandkanten, og en sommerhusgæst fik et alvorligt ildebefindende.

Derudover var der 1.915 almindelige førstehjælpsaktioner, 1.676 forebyggende aktioner og 14.208 oplysende aktioner.

TRYGFONDENS FEM BADERÅD

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Seneste nyt

fra Nordjylland