LIGE NU:

Tre ministre inddrages i sag om CPR-snyd

Der skal strammes op i systemerne, så EU-borgere ikke kan udnytte og oprette fiktive virksomheder for at snyde med ansættelsesskontrakter og CPR-numre, så de kan få adgang til offentlige ydelser. Sådan lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen på baggrund af en sag fra Elling.

Bjarne Laustsen rejser derfor sagen i folketinget overfor tre ministre. 

I begyndelsen af maj tilmelder en ungarsk kvinde sig en adresse på Tuenvej i Elling. Hun får tilsendt CPR-nummer, da hun har fået forfalsket et dokument godkendt af Borgerservice i Aalborg. I Statsforvaltningen har hun vist en ansættelseskontrakt i rengøringsfirmaet Distine Cleaning Services, som sandsynligvis også er falsk. 

quote Det er jo svindel. Det er plat. Man har brugt en nigeriansk advokat til at snyde de danske myndigheder

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen, Socialdemokratiet

- Jeg er forbavset over, at der ikke er mere kontrol med nystartede virksomheder, siger folketingsmedlem Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet.

Rengøringsfirmaet har adresse 323 kilometer fra Elling i Dannebrogsgade 1 i Odense. Som TV2 Nord tidligere har dokumenteret så findes rengøringsfirmaet ikke på adressen, som i dag er en byggeplads.

- Det er jo svindel. Det er plat. Man har brugt en nigeriansk advokat til at snyde de danske myndigheder, siger Bjarne Laustsen.

Systemet er for let at snyde
Som sagen fra Elling viser, er det let at snyde systemet. 

Erhvervsstyrelsen kontrollerer som udgangspunkt ikke, om de oplysninger en virksomhed opgiver til CVR-registret er korrekte. Enkeltmandsvirksomheder som det fynske rengøringsfirma kan opgive en privatadresse og der er ikke krav om, at virksomheden har en firmaadresse. 

Det er Skattestyrelsen og Dansk Adresse Register (DAR), som oplysningerne kommer fra. Hvis en adresse eksisterer, kan man registrere den som sin firmaadresse uden yderligere kontrol. 

- Det er jo ret let at finde ud af, om der foregår noget på den pågældende virksomhed. Hvis det er en tom byggeplads, og de har folk ansatte, så ringer alle alarmklokker, siger Bjarne Laustsen. 

Erhvervsstyrelsen tjekker om adressen findes og gør ikke mere med mindre, de bliver gjort opmærksomme på, at adressen er forkert.

Det er Skat, der giver de oplysninger, som ligger til grund for, om et firma står opført som ”aktivt” i CVR-registret. Når et firma er aktivt, kan en EU-borger, som henvender sig til Statsforvaltningen med en ansættelseskontrakt fra virksomheden, få lov til at opholde sig i Danmark.

TV2 Nord ville gerne have spurgt SKAT, hvad de gør for at kontrollere enkeltmandsvirksomheder, som det fynske rengøringsfirma, og hvad de gør for at undersøge om de pågældende virksomheder faktisk også findes på de adresser, som de har opgivet til Erhvervsstyrelsen, men det har ikke været muligt at få svar på vores spørgsmål hos SKAT.

"Ministrene skal stoppe det her" 
Bjarne Laustsen rejser nu sagen overfor Integrationsminister Inger Støjberg (Venstre)Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (Venstre) og Skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre). 

quote De skal svare på, hvad de vil gøre for at sætte en stopper for det her. Jeg tror desværre ikke, at det her er det eneste tilfælde

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen, Socialdemokratiet

- De skal svare på, hvad de vil gøre for at sætte en stopper for det her. Jeg tror desværre ikke, at det her er det eneste tilfælde. Der kan være mange andre virksomheder, som gør det på samme måde, og hvor mange penge er der, så ikke lige, at der bliver trukket ud. Derfor bliver vi nødt til at lave nogle systemer således at de her myndigheder spiller sammen, siger Bjarne Laustsen.

I hvor stort et omfang der snydes vides ikke, men metoden er velkendt. Den går ud på, at EU-borgere som den ungarske kvinde med fiktiv ansættelseskontrakt i hånden får opholds- og arbejdstilladelse af Statsforvaltningen. Derefter modtager de tilsyneladende løn i en kort periode, hvorefter de bliver afskediget og så vil de være berettiget til sociale ydelseri den kommune, hvor de er bosat. 

Den ungarske kvinde er meldt til politiet for dokumentfalsk. Hun har stadig adresse i Elling, selvom Noröberg parret, som bor på adressen, i flere uger har forsøgt at få Borgerservice til at fjerne hende fra deres adresse. 

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden