Tre nordjyske borgmestre om lokale restriktioner: - Vi har måtte ofre os for Danmark
Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)
Arne Boelt, Per Bach Laursen og Birgit Stenbak Hansen forholder sig her til lempelserne af lokale coronarestriktioner.
Flere nordjyske borgmestre håber på, at hverdagen snart bliver mere normal i Nordjylland.
Fredag meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke, at flere af de lokale restriktioner, der har været gældende siden den 9. november, nu bliver lempet før tid. Det drejer sig om restiktioner i syv nordjyske kommuner, nemlig Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø Kommune.
Det har indtil nu været kraftigt frarådt at krydse kommunegrænsen, hvis man har boet i en af de syv kommuner, men fra på mandag vil man godt kunne krydse grænsen, så længe det er til en af de andre berørte kommuner, og altså ikke til resten af landet.
- Det havde jeg ikke forventet, siger Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.
- Det er selvfølgelig glædeligt, men jeg havde da håbet på lidt mere, siger Per Bach Laursen.
Han peger særligt på, at mange borgere i Vesthimmerlands Kommune pendler til Aalborg eller Viborg, og det vil stadig ikke være muligt efter mandag.
Jeg ser glasset som værende halvt fyldt
Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune
Nordjysk hjælpepakke
Også længere nordpå er man overrasket over de nye ændringer. Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, er glad for, at det er gået så godt, så hurtigt.
- Når anbefalingerne siger, det er sikkert, så er det jo i høj grad nordjyderne, der har en ære i det. Vi har ofret os for Danmark, siger han til TV2 Nord.
Derfor mener han også, at der bør være en særskilt hjælp til nordjyske kommuner, når vi kommer lidt længere i forløbet.
- Den skal ikke kun gælde de kommuner, der er blevet pålagt restriktionerne, men også nabokommunerne. Blandt andet Aalborg og Morsø Kommune skal også huskes, når vi kommer dertil, siger Arne Boelt.
Han får opbakning af sin borgmesterkollega i Frederikshavn, Birgit Stenbak Hansen.
- Vi siger ja tak til en genstartspakke, fordi det får vi brug for. Særligt erhvervet og turisme- og oplevelsesøkonomien er hårdt ramt af restriktionerne, siger hun til TV2 Nord.
Hun glæder sig dog over, at alle skoleelever igen fra mandag må møde op til undervisning.
- Det kan godt være, vi ikke fik alle de lempelser, som vi håbede, men jeg ser glasset som værende halvt fyldt, siger hun.
Restriktionerne trækker stadig udfordringer
Men lempelserne ændrer ikke på, at der stadig er udfordringer med de resterende restriktioner og eftervirkningerne af de tidligere.
Per Bach Laursen fortæller således, at det i Vesthimmerlands Kommune ikke er sikkert, at alle skolebørn vil kunne starte igen fra på mandag, da flere lokaler først skal gøres klar og gøres rene.
- Det er selvfølgelig godt, vi får lempet nogle restriktioner, men når det sker en fredag aften og gælder fra mandag morgen, er der nogle helt praktiske ting, der gør det svært at få alting klar fra start, siger han.
Og i Hjørring er Arne Boelt særligt bekymret for de senfølger der måske er anderledes for coronavirus med minkmutationer. Smittetrykket har generelt været højt i Hjørring Kommune.
- Vi har allerede nu set, hvordan senfølgerne kan være skrappe, og vi ved reelt ikke, om de er anderledes for dem, der har været smitte med en minkmutation. Derfor skal vi være klar til at hjælpe dem, der kæmper med eftervirkninger længe efter at have været syg, siger han.
Alle tre borgmestre håber selvfølgelig på, at kommunerne snart kan åbne endnu mere op og vende tilbage til en normal hverdag. Men ingen mener, at restriktionerne er blevet indført for sjov.
- Jeg har tillid til, at regeringen ikke holder os hen længere end højst nødvendigt, siger Birgit Stenbak Hansen.