10:05

Foto: Michael Schmidt Thomsen

1 af 2

TV: Takkede nej til fast job - Mikkel VILLE være selvstændig

I serien "Alt på ét bræt" møder vi seks unge, nordjyske iværksættere, der har taget springet ud i det selvstændige erhvervsliv. I første afsnit møder vi anlægsgartneren Mikkel.

Den 21-årige anlægsgartner Mikkel Thorhauge var fast besluttet - han ville være iværksætter for enhver pris.

- Jeg kan godt lide at være selvstændig og få tingene til at fungere på bedst mulig måde. Når det lykkes, er det super fedt. Det er svært, hvis der er en oven for, der skal bestemme, siger Mikkel Thorhauge.

Da Mikkel blev færdiguddannet som anlægsgartner sidste sommer, blev han egentlig tilbudt et job hos den virksomhed, hvor han havde elevplads. Men nej, ellers tak. Mikkel ville være selvstændig, og Thorhauge Anlægsgartneri fik sit CVR-nummer i januar, og Mikkel åbnede officielt for kunder i marts.

- Hvis der er en iværksætter, der banker i brystet, skal den ud. Så må man tage de øretæver, den manglende erfaring giver, siger iværksætterekspert Martin Thorborg, der blev mangemillionær på salget af sin tidligere virksomhed, Jubii.

Mens det for de fleste unge iværksættere kan tage flere år at få skabt et netværk af kunder, er Mikkel Thorhauge allerede fuldt kørende. Han afviser hver dag folk i telefonen, som vil have ham til at lave projekter. Spændende projekter og kunder, han gerne ville servicere, men som han simpelthen ikke har tid til, fordi Thorhauge Anlægsgartneri ikke har tid til det.

Mikkels gode start med anlægsgartneriet skyldes ikke mindst hans familie. Hans far, Arne, har drevet Thorhauge Entreprenørselskab i 16 år - iværksætteri, selvstændighed og drift er derfor ikke fremmedord for Mikkel.

De to virksomheder holder til samme sted i Støvring, og gennem sin far har han allerede skabt et stort netværk, mens Mikkels mor, Jette, hjælper til i Thorhauge Anlægsgartneri med meget af det administrative arbejde.

Mikkel har et mål om at have minimum fem ansatte og en omsætning på fem millioner kroner inden for fem år. Det kræver sin tid at få drømmen opfyldt. Mikkel står op med alle tanker rettet mod firmaet anlægsprojekter, mens han går i seng med hovedet begravet i administrativt papirarbejde. Thorhauge Anlægsgartneri betyder alt for ham.

- Som det kører lige nu, kan jeg godt vænne mig til det, og jeg sikker på, at det nok skal gå, slutter Mikkel.