SENESTE NYT:

Ud af politik - nu vil Karsten Lauritzen have et familieliv

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I halvdelen af Karsten Lauritzens 38 år lange liv har politik spillet den ultimative hovedrolle.

I 2005 blev han, efter en periode som næstformand, fuldtids-formand for Venstres Ungdom. Blot to år senere strøg han ind i Folketinget, efter at være opstillet i Hjørringkredsen. Og der har han siddet siden. I fire af de knap 15 år på tinget (2015-19) var han skatteminister.

Men nu starter et nyt livskapitel for politikeren, som 18.335 nordjyder i 2019 stemte personligt på. Han var dermed landsdelens tredjestørste stemmesluger, kun overgået af Mette Frederiksen (S) og, med beskedne 124 stemmers overvægt, af partifællen Preben Bang Henriksen.

Nye kræfter skal til

For Venstre i Nordjylland betyder Karsten Lauritzens farvel, at man skal på udkig efter nye kræfter at sætte i front, ihukommende, at snart 68-årige Preben Bang Henriksen, med al respekt, dårligt kan betegnes som fremtidens mand.

Det er et job som direktør for transportdivisionen i interesseorganisationen Dansk Industri, der har udløst det opsigtsvækkende skifte. 

Men det handler ikke kun om et nyt og interessant job. 

Det handler i høj grad også om, at Karsten Lauritzen drager konsekvensen af, at han gennem nogen tid har døjet med stress - og at hans private situation har ændret sig de seneste år.

Familielivet trækker

I sommer blev Karsten Lauritzen gift med Karne Lykkebo, der arbejder i reklamebranchen. Parret skal være forældre til april, og Karsten Lauritzen tror ikke, han kan forene et familieliv, der også omfatter hustruens søn, med et topjob i politik - især ikke, når sidstnævnte har rødder i den modsatte ende af landet.

Da Karsten Lauritzen blev opstillet i Hjørringkredsen, svor han på, at han, hvis han blev valgt, fortsat ville blive boende i kredsen. Som andre før ham måtte han nogle år senere, da han rykkede op i geledderne i Venstre, erkende, at dét ikke lod sig praktisere.

Han rykkede folkeregisteradressen til København, men købte til gengæld sommerhus i Tornby - og har i alle årene været en flittig gæst i og en velanskrevet repræsentant for sin valgkreds.

Hensyn til sig selv

Stress har han med mellemrum døjet med siden de skandale-fyldte ministerår, hvor ligene væltede ud af skabene i skattevæsenet. Han fik blæst tankerne igennem, når han med kammerater sejlede ud på Øresund, eller når han var i sommerhuset - døbt Skattely. Men sagde samtidig i flere interviews, at han ikke kunne forene livet som toppolitiker med at have en familie.

Det drager han nu - efter at være blevet gift - konsekvensen af. Han er nået frem til, at der kommer et tidspunkt, hvor man må tage hensyn til sig selv først og ikke altid til ens parti. 

Modsat en række partifæller forlader han Venstre uden at smække med døren og kan vel også med rette sige, at han - som gruppeformand de seneste knap to år - i høj grad har været med til at sikre, at Venstres folketingsgruppe i dag er betydeligt mere homogen og velfungerende, end da han trådte til.

Han har samtidig gjort sig bemærket som en folkevalgt, der 'tør vise sårbarhed og menneskelighed i den demokratiske samtale,' som det hed, da han i efteråret blev hædret af det politiske medie Altinget. Det blev her fremhævet, at Karsten Lauritzen deler sine meninger med andre på en måde, der gør det muligt at være rygende uenige på en civiliseret måde.

Så sent som for en uge siden - på et tidspunkt, da han selv vidste, at han var på vej ud af politik - slog han i dagbladet Politiken til lyd for en kulturændring, når det gjaldt folkevalgtes voksende brug af sociale medier.

Far og søn stopper på samme tid

Skæbnen vil, at Karsten Lauritzen stopper i politik næsten samtidig med faderen Jens Lauritzen, der i november blev stemt ud af byrådet i Vesthimmerland efter 36 år som kommunalpolitiker og 12 år som borgmester. Men modsat sin far går Karsten Lauritzen selv.

Karsten Lauritzen tog de første syv skoleår på hjemegnens skole i Vindblæs og kom så på Aabybro Ungdomsskole. Her fyldte idræt dog rigeligt for den fysisk ikke særligt aktive splejs, så i stedet blev det på Skals Efterskole, han rundede folkeskolegangen af. Her traf han nogle af sine fortsat nærmeste venner, der som han blev aktive i Venstres Ungdom - et engagement, der blev videreført, da han kom på gymnasiet i Fjerritslev, hvor han trods sin medfødte ordblindhed fik huen på.

Efter gymnasiet flyttede han til Aarhus for at læse statskundskab, men måtte efter et halvt år erkende, at VU fyldte for meget til, at han kunne passe studierne. Først i 2014 fik han, omsider, gjort en bachelor i politik og administration færdig på Aalborg Universitet.

En troværdig politiker

En del af dem, Karsten Lauritzen kom ind i politik samtidig med, har de seneste år forladt det politiske virke igen. Ikke mindst den nære allierede Kristian Jensens sortie har uden tvivl sat tankerne i gang hos det nordjyske folketingsmedlem. Karsten Lauritzen var - i årene, hvor den interne kritik af Lars Løkke Rasmussens formandskab tog til - fast og klar i mælet, når han slog fast, at han så Kristian Jensen som Venstres næste formand.

Sådan gik det ikke. Og nu går også Karsten Lauritzen.

Han siger 1. februar farvel til Christiansborg med et eftermæle som én, man har kunnet regne med. 

 - Et anstændigt lyspunkt i det borgerlige Danmark, skrev én på Facebook efter meddelelsen, hvor det snart forhenværende nordjyske folketingsmedlem fra alle sider af det politiske spektrum roses for sin ordentlighed og fremhæves som én, man altid har kunnet regne med.

Hvilket ikke er noget helt dårligt skudsmål på vej ind i et job, hvor gode forbindelser til alle sider af det politiske system vil være et stort plus.