Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ud af politik - nu vil Karsten Lauritzen have et familieliv

Foto: Steen Brogaard

MF Karsten Lauritzen, Venstre. Fotograferet til Folketinget. karsten.lauritzen@ft.dk

Den nordjyske stemmesluger forlader Christiansborg med et eftermæle som en politiker, man kunne regne med. Venstre i Nordjylland skal nu på jagt efter friske kræfter.

I halvdelen af Karsten Lauritzens 38 år lange liv har politik spillet den ultimative hovedrolle.

I 2005 blev han, efter en periode som næstformand, fuldtids-formand for Venstres Ungdom. Blot to år senere strøg han ind i Folketinget, efter at være opstillet i Hjørringkredsen. Og der har han siddet siden. I fire af de knap 15 år på tinget (2015-19) var han skatteminister.

Men nu starter et nyt livskapitel for politikeren, som 18.335 nordjyder i 2019 stemte personligt på. Han var dermed landsdelens tredjestørste stemmesluger, kun overgået af Mette Frederiksen (S) og, med beskedne 124 stemmers overvægt, af partifællen Preben Bang Henriksen.

Nye kræfter skal til

For Venstre i Nordjylland betyder Karsten Lauritzens farvel, at man skal på udkig efter nye kræfter at sætte i front, ihukommende, at snart 68-årige Preben Bang Henriksen, med al respekt, dårligt kan betegnes som fremtidens mand.

Det er et job som direktør for transportdivisionen i interesseorganisationen Dansk Industri, der har udløst det opsigtsvækkende skifte. 

Men det handler ikke kun om et nyt og interessant job. 

Det handler i høj grad også om, at Karsten Lauritzen drager konsekvensen af, at han gennem nogen tid har døjet med stress - og at hans private situation har ændret sig de seneste år.

Familielivet trækker

I sommer blev Karsten Lauritzen gift med Karne Lykkebo, der arbejder i reklamebranchen. Parret skal være forældre til april, og Karsten Lauritzen tror ikke, han kan forene et familieliv, der også omfatter hustruens søn, med et topjob i politik - især ikke, når sidstnævnte har rødder i den modsatte ende af landet.

Da Karsten Lauritzen blev opstillet i Hjørringkredsen, svor han på, at han, hvis han blev valgt, fortsat ville blive boende i kredsen. Som andre før ham måtte han nogle år senere, da han rykkede op i geledderne i Venstre, erkende, at dét ikke lod sig praktisere.

Han rykkede folkeregisteradressen til København, men købte til gengæld sommerhus i Tornby - og har i alle årene været en flittig gæst i og en velanskrevet repræsentant for sin valgkreds.

Hensyn til sig selv

Stress har han med mellemrum døjet med siden de skandale-fyldte ministerår, hvor ligene væltede ud af skabene i skattevæsenet. Han fik blæst tankerne igennem, når han med kammerater sejlede ud på Øresund, eller når han var i sommerhuset - døbt Skattely. Men sagde samtidig i flere interviews, at han ikke kunne forene livet som toppolitiker med at have en familie.

Det drager han nu - efter at være blevet gift - konsekvensen af. Han er nået frem til, at der kommer et tidspunkt, hvor man må tage hensyn til sig selv først og ikke altid til ens parti. 

Modsat en række partifæller forlader han Venstre uden at smække med døren og kan vel også med rette sige, at han - som gruppeformand de seneste knap to år - i høj grad har været med til at sikre, at Venstres folketingsgruppe i dag er betydeligt mere homogen og velfungerende, end da han trådte til.

Han har samtidig gjort sig bemærket som en folkevalgt, der 'tør vise sårbarhed og menneskelighed i den demokratiske samtale,' som det hed, da han i efteråret blev hædret af det politiske medie Altinget. Det blev her fremhævet, at Karsten Lauritzen deler sine meninger med andre på en måde, der gør det muligt at være rygende uenige på en civiliseret måde.

Så sent som for en uge siden - på et tidspunkt, da han selv vidste, at han var på vej ud af politik - slog han i dagbladet Politiken til lyd for en kulturændring, når det gjaldt folkevalgtes voksende brug af sociale medier.

Far og søn stopper på samme tid

Skæbnen vil, at Karsten Lauritzen stopper i politik næsten samtidig med faderen Jens Lauritzen, der i november blev stemt ud af byrådet i Vesthimmerland efter 36 år som kommunalpolitiker og 12 år som borgmester. Men modsat sin far går Karsten Lauritzen selv.

Karsten Lauritzen tog de første syv skoleår på hjemegnens skole i Vindblæs og kom så på Aabybro Ungdomsskole. Her fyldte idræt dog rigeligt for den fysisk ikke særligt aktive splejs, så i stedet blev det på Skals Efterskole, han rundede folkeskolegangen af. Her traf han nogle af sine fortsat nærmeste venner, der som han blev aktive i Venstres Ungdom - et engagement, der blev videreført, da han kom på gymnasiet i Fjerritslev, hvor han trods sin medfødte ordblindhed fik huen på.

Efter gymnasiet flyttede han til Aarhus for at læse statskundskab, men måtte efter et halvt år erkende, at VU fyldte for meget til, at han kunne passe studierne. Først i 2014 fik han, omsider, gjort en bachelor i politik og administration færdig på Aalborg Universitet.

En troværdig politiker

En del af dem, Karsten Lauritzen kom ind i politik samtidig med, har de seneste år forladt det politiske virke igen. Ikke mindst den nære allierede Kristian Jensens sortie har uden tvivl sat tankerne i gang hos det nordjyske folketingsmedlem. Karsten Lauritzen var - i årene, hvor den interne kritik af Lars Løkke Rasmussens formandskab tog til - fast og klar i mælet, når han slog fast, at han så Kristian Jensen som Venstres næste formand.

Sådan gik det ikke. Og nu går også Karsten Lauritzen.

Han siger 1. februar farvel til Christiansborg med et eftermæle som én, man har kunnet regne med. 

 - Et anstændigt lyspunkt i det borgerlige Danmark, skrev én på Facebook efter meddelelsen, hvor det snart forhenværende nordjyske folketingsmedlem fra alle sider af det politiske spektrum roses for sin ordentlighed og fremhæves som én, man altid har kunnet regne med.

Hvilket ikke er noget helt dårligt skudsmål på vej ind i et job, hvor gode forbindelser til alle sider af det politiske system vil være et stort plus.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Foto: Arkiv

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.