Foto: Jesper Lange

Udenlandske erfaringer skal holde indbrudstyvene ude

Danmark har flere indbrud per indbygger end Tyskland, Norge og Sverige tilsammen. Det skal et nyt projekt lave om på.

Sidste år blev der i Region Nordjylland anmeldt 2606 indbrud. Det svarer til at der med lidt mere end tre timers mellemrum skete et indbrud - hele året igennem.

Og den statistik bliver kun værre, hvis man kigger på de øvrige regioner i Danmark. Nordjylland er i bunden af den danske indbrudsstatistik, men Danmark er i toppen internationalt.

Per indbygger sker der i Danmark flere indbrud end i Tyskland, Norge og Sverige tilsammen. Alene i forhold til Norge har vi i Danmark seks gange så mange indbrud per indbygger. Og det skal der gøre noget ved, mener minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).

- Folk skal være trygge i deres eget hjem, og selvom vi ikke kan stoppe alle indbrud, så kan vi gøre det langt sværere for tyvene at komme ind, og det gør en forskel. Vi ved fra Holland, at man kan stoppe en stor del af indbruddene med bedre sikring af boligerne, og nu sætter vi gang i et projekt, der skal samle alle de gode erfaringer fra udlandet og afprøve det i tre almene boligområder, siger ministeren.

Ministeriet har indgået kontrakt med NIRAS, der skal kortlægge de udenlandske erfaringer og samle dem i en værktøjskasse.

Den værktøjskasse skal stå klar 1. juli 2015 og derefter skal den testes på tre pilotprojekter i forbindelse med renovering af en række almene boligområder.

- Indsatsen mod indbrud i danske hjem kræver et langt sejt træk, men jeg er overbevist om, at vi kan få nedbragt antallet af indbrud markant, og når vi renoverer boliger, er det helt oplagt at tænke indbrudssikring med. Det vil ikke bare være godt for de borgere, der slipper for at deres hjem bliver endevendt af tyve - det vil også øge trygheden i de boligområder, vi bor og færdes i, siger Carsten Hansen.

Det er i høj grad den hollandske model, der tages udgangspunkt i, når der tales om indbrudsforebyggelse. Her besluttede man i 1999 ved lov at der ved nybyggerier skal bruges materialer, der har en indbrudstid på mindst tre minutter.