LIGE NU:

Udlændingestyrelsen sylter lægeerklæring: Awida kan ikke få pension på grund af fejl i pas

En kvindelig flygtning fra Dafur er fanget i systemet. Selvom hun har en lægeattest, der siger, at hun er over 70 år, siger hendes pas, at hun kun er 60. Men Udlændingestyrelsen vil ikke ændre datoen i hendes cpr-nummer, så hun kan få lov til at gå på pension, og det forstår hendes læge intet af.

Denne artikel er opdateret med en udtalelse om sagen fra Udlændingestyrelsen.

Awida Baradine Adam kom til Danmark fra en FN-flygtningelejr i Chad i 2014. Hun opdagede ikke selv, at det pas, hun fik udstedt, angiveligt har gjort hende 10 år yngre, end hun er. Awida Baradine Adam fortæller, at hun hverken kan læse eller skrive, og derfor var hun ikke klar over, at det var et problem.

Men det blev det hurtigt, da familien slog sig ned i Nordjylland.

Som 60-årig flygtning skal man nemlig stå til rådighed for arbejdsmarkedet og modtage danskundervisning, men ingen af delene har Awida været i stand til.

quote Jeg er ikke i tvivl om, at Awida er ti år ældre, end alderen i hendes pas antyder, og det er der mange indikationer på.

Ole Borre, praktiserende læge

Derfor forsøgte Jammerbugt Kommune at løse problemet, og i 2018 bad de Udlændingestyrelsen ændre hendes CPR-nummer, så det svarede til virkeligheden. Som dokumentation fremlagde Jammerbugt Kommune blandt andet en helbredsundersøgelse lavet af praktiserende læge Ole Borre.

Hans konklusion var entydig:

- Jeg er ikke i tvivl om, at Awida er ti år ældre, end alderen i hendes pas antyder, og det er der mange indikationer på. Derfor skrev jeg også i attesten, at hun stort set ingen erhvervsevne har. Dels på grund af hendes helbred og alder, men også fordi hun er analfabet. Min anbefaling til Jammerbugt Kommune var, at de hurtigst muligt fik ændret hendes CPR-nummer, siger Ole Borre.

Men Udlændingestyrelsen følger ikke lægens og Jammerbugt Kommunes anbefaling.

Forundret over fremgangsmåde

I stedet beder de Retslægerådet vurdere et enkelt element i helbredsattesten – en såkaldt lungefunktionstest.

Retslægerådet bliver simpelthen spurgt, om man kan vurdere en persons alder alene ud fra den. Retslægerådet svarer nej. En fremgangsmåde, Ole Borre er forundret over:

- Jamen, jeg håber da ikke, at Udlændingestyrelsen kun bruger det ene element, fordi det vil være for tåbeligt, og det vil være direkte forkert. Det er klart, at Retslægerådet svarer, at man ikke kan vurdere en persons alder alene ud fra en lungefunktionstest. Det kunne man havde spurgt en hvilken som helst praktiserende læge eller en medicinstuderende om. Jeg forstår ikke, at Udlændingestyrelsen stiller det spørgsmål, for det gør intet andet end at forsinke en afgørelse i Awidas sag, siger Ole Borre.

Medlem af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg Peder Hvelplund (Enhedslisten) er fortørnet over sagen, og han forlanger en forklaring.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, for selvfølgelig kan Retslægerådet ikke sige andet, end de bliver spurgt om, og det er derfor, jeg også har bedt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye om en redegørelse for hele forløbet. Jeg synes, det er en uanstændig behandling af en kvinde, der er flygtet fra vold og forfølgelse i sit hjemland.

Afhængig af hjælp fra sin yngste søn

Livet som flygtning har sat sine spor på Awida Baradine Adam, som ikke selv ved præcist, hvor gammel hun er. Hun fortæller, at hun sover dårligt om natten, fordi hun hoster meget, og hun bliver meget nervøs, når hun skal ud mellem andre mennesker.

Hun mener selv, at hendes ældste datter var 52 år, da hun for godt fem år siden kom til Danmark – og hun mener, at hun selv var 17 år, da hun fødte sin datter. Med det regnestykke kan hun lige så godt være 74 år gammel, men hun aner det ikke.

Hun er i dag dybt afhængig af sin yngste søn, som hun bor sammen med i en lille lejlighed i Aalborg. Det eneste, hun ønsker, er at få afsluttet sin sag.

Læge Ole Borre synes ikke, Awida har fået en ordentlig behandling som flygtning i Danmark.

- Jeg troede faktisk, at sagen var afgjort, da jeg afleverede min erklæring og anbefaling til kommunen, men da jeg fik henvendelsen fra TV2 Nord, opdagede jeg noget andet. Awida har oplevet mange traumatiserende ting og har blandt andet mistet to børn i Sydsudan. Som flygtning er man konstant under pres for, hvad finder myndighederne på. Nu skal hun så også gå med den usikkerhed her i Danmark, og det er ikke rimeligt, siger Ole Borre.

Efter TV2 Nord er gået ind i Awida Baradine Adams historie, har redaktionen modtaget følgende udtalelse fra kontorchef i Udlændingestyrelsen, Dorthe Steinicke Nielsen: 

- Udlændingestyrelsen har indhentet en lægefaglig udtalelse fra Retslægerådet. Vi har bedt Retslægerådet vurdere, om det er muligt at fastlægge en persons alder ud fra lungefunktionen. Den konkrete sag er fortsat under behandling, og vi kan derfor ikke udtale os om udfaldet. Vi forventer at træffe afgørelse inden for kort tid, og et eventuelt afslag kan påklages til Flygtningenævnet. 

Da sagsbehandlingen stadig er i gang, har man ikke yderligere at oplyse på nuværende tidspunkt, lyder det styrelsen. 

Svar fra Udlændingestyrelsen

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Til forsiden

Til forsiden