03:23

Regeringen vil torsdag præsentere et forslag, der skal ændre udligningssystemet i Danmark. I udspillet er der lagt op til at ligheden kommunerne imellem skal øges - og det betyder at de rige kommuner, skal betale mere til de kommuner, der ikke har så meget at gøre godt med.

Udligning: - Det store suk fra borgmestrene bliver hørt nu

Der er ingen tvivl om, at Nordjylland vil kunne mærke det, hvis regeringen og Venstre når til enighed om en ny udligningsreform, siger TV2s politiske redaktør.

De rigeste kommuner skal bidrage til de fattigste kommuner. Det foreslår regeringen i et udspil til en udligningsreform.

- Vi ønsker at udligne mere, så flere kommuner i landet kan sikre ordentlig velfærd til deres borgere. Vi kan se, at der er en skævvridning i vores samfund, og forudsætningerne er blevet for forskellig mellem land og by, siger statsminister Mette Frederiksen (S) til TV2. 

Læs også Overblik: Det ved vi om regeringens forslag til ny udligningsreform

Det er ikke første gang, en regering forsøger at flytte pengene fra øst til vest. For at det skal lykkes denne gang, kræver det, at Socialdemokratiet og Venstre kan nå til enighed, siger TV2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

- Socialdemokratiet og Venstre er nødt til at nå til enighed. Det store spørgsmål er så, hvad Venstre vil kræve i forhandlingerne, før de kan sige ja til Socialdemokratiets udspil, siger Troels Mylenberg.

Når de til enighed, så er der ifølge Troels Mylenberg ingen tvivl om, at Nordjylland vil kunne mærke det.

- Nogle af de landlige kommuner vil få flere penge, mens Aalborg og Rebild nok vil opleve, at de skal af med nogle penge, siger han.

- Det store suk, der har været fra nogle af landkommunernes borgmestre, bliver hørt nu. Spørgsmålet er, hvor mange penge der reelt er i det for landkommunerne, lyder det fra den politiske redaktør.

Udspillet til en ny udligningsreform bliver præsenteret torsdag.

Regeringen har dog løftet sløret for nogle af hovedlinjerne i udspillet:

NOGLE AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY UDLIGNINGSREFORM

LOFT OVER SKATTERABAT

 

Der skal indføres et nyt loft over den særlige rabat, som kommuner med en lav skatteprocent får. Loftet skal være på en skatteprocent på 23,5 procent. Det betyder, at de mest velstående kommuner, der har en lav skatteprocent, kan beholde færre penge selv.

 

TILSKUD FOR FRAFLYTTERE

 

Velhavende kommuner skal ikke længere kunne få tilskud for indbyggere, der flytter fra kommunen. Derudover skal der være et loft på 100.000 kroner per borger, der flytter fra kommunen, og fraflytningen skal opgøres over tre år.

 

ÆLDRES HELBRED

 

Ældres helbred skal tælle med som en faktor i udligningen, fordi der ifølge regeringen er stor forskel på, hvor raske de ældre er i rige og fattige kommuner.

 

AU PAIR SKAL IKKE GIVE TILSKUD

 

Au pairer skal ikke længere tælle med som udlændinge, der giver tilskud. Kommuner med mange udlændinge får tilskud i forbindelse med integration.

 

Kilde: TV2

Læs også Forstå den kommunale udligning: Så meget får du ud af det