LIGE NU:

Udvidelse i fare for Sæby Fiskeindustri

Hensynet til rigsfællesskabet vejer tungere end nordjyske arbejdspladser for regeringen og den nordjyske Socialdemokrat Bjarne Laustsen

Det går fremragende for den nordjyske makrelproducent Sæby Fiske-Industri. Faktisk så godt, at virksomheden i øjeblikket planlægger en udvidelse med dertilhørende ekstra arbejdspladser.

Men den udvidelse er regeringen ved at sætte en stopper for. Færøerne og Island fisker i øjeblikket så meget makrel, at fisken er i fare for ikke længere at kunne fanges på bæredygtig vis, da bestanden bliver reducreret kraftigt som følge af fiskeriet.

På Sæby Fiske-Industri opnåede man som en af de første virksomheder det såkaldte MSC-bæredygtighedscertifikat for to år siden. Et mærkat der har stor betydning for virksomheden.

- Rigtig mange af vores kunder køber hos os, fordi vi fisker makrel på en bæredygtig måde. Hvis Færøerne og Island fortsætter med at drive rovdrift på makrel, så vil det betyde MSC-mærket vil blive indraget, da det ganske enkelt ikke vil være muligt at fiske makrel bæredygtigt, siger direktør i Sæby Fiskeindustri, Henrik Mikkelsen til TV2/Nord.

Og uden et bæredygtighedscertifikat, så står det skidt til for den ambitiøse virksomhed.

- Det vil betyde at mange kunder vil genoverveje, om de skal købe deres makrel hos os. Den sikre udvidelse af vores fabrik vi står over for vil skulle genovervejes, så jeg håber meget politikerne vil høre på vores argumenter, fortæller Henrik Mikkelsen.

Derfor var han fredag på besøg på Christiansborg i København. Her havde han foretræde for folketingets Europaudvalg. Og på forhånd var der både støtter og modstandere til argumenterne direktøren kom med.

- Jeg finder det helt ubegribeligt, at vi har en regering der bryster sig af at være bæredygtig og nu går ned i EU og stemmer blankt til at EU skal beskytte bæredygtigt fiskeri, siger Lene Espersen fra de Konservative.

Men hos regeringspartiets Bjarne Laustsen mener man der er andre grunde at tage hensyn til en bæredygtighed og nordjyske arbejdspladser.

- Vi har et rigsfællesskab der vægter højt, så det er argumentet for vi ikke kan gå sammen med de andre EU lande og sikre bæredygtigheden ad den vej, siger Bjarne Laustsen.

Efter mødet var der dog en smule optimisme hos direktøren.

- Det gik rigtig godt. Alle parter, også regeringspartierne lyttede og kunne forstå vores argumenter, nu håber vi bare de også ændrer holdning, lød det fra Henrik Mikkelsen.

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

smoerrebroed_daase.jpg

Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

Kim Edberg Andersen

Tidligere DF´er får lov til at træde ud af byrådet

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

Til forsiden

Til forsiden