Paul Gudbjerg. Foto: Jesper Lange

Ulovligt gebyr på regninger

Det er ulovligt, når Jammerbugt Kommune opkræver et administrationsgebyr på fem kroner på deres regninger til kommunens borgere. Sådan lyder kritikken nu fra en advokat.

Siden 1. januar 2011 har Jammerbugt Kommune opkrævet et administrationsgebyr på fem kroner, på alle de regninger kommunen udsender til borgere og virksomheder. Den opkrævning har fået advokat Poul Gudberg til at reagere:

- Når det offentlige skal hæve penge hos mig, så skal de have en lovlig hjemmel til at gøre det, og det er der ikke, så det er ulovligt, siger han til TV2/Nord. 

Beslutningen om at indføre gebyret traf kommunens byråd i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2011. Det nye ekstra gebyr forventedes at kunne indbringe godt 450.000 kroner.

Da advokat Poul Gudberg opdagede det ekstra gebyr på en regning fra kommunen, henvendte han sig til kommunen for at få en forklaring. De forklarede, at de havde en gebyrvejledning fra forbrugerombudsmanden, som gav dem ret til at opkræve de ekstra penge. Men den forklaring køber hverken Poul Gudberg eller lektor ved Juridisk Institut i Aalborg, Sten Bønsing;

- Det er noget vrøvl, fordi forbrugerombudsmanden tager sig af markedsføringsloven, det vil sige, hvad private virksomheder kan gøre og opkræve, og det har slet ikke noget med offentlige myndigheder at gøre, forklarer Sten Bønsing.

TV2/Nord fremsatte kritikken for kommunens borgmester, Mogens Gade (V), som nu vil undersøge, om Poul Gudberg har ret i sin kritik.

- Da vi traf beslutningen, var vi af den overbevisning, at det var et gebyr, der var lovligt at pålægge borgerne, men viser det sig nu, at det ikke er muligt, så vil vi selvfølgelig rette fejlen og betale tilbage på en eller anden måde, siger han til TV2/Nord. Borgmesteren forventer at få afklaring i sagen onsdag.