LIGE NU:

Undersøgelse: Coronanedlukningen går ud over unges fysiske form

Børnene risikere at udvikle livstilssygdomme, der påvirker dem resten af livet, derfor kræver Per Larsen (K) handling fra det offentlige.

Idrætsforeninger er lukkede og med et forsamlingsloft på bare fem personer, kan man heller ikke mødes til en omgang fodbold på plænen. Og det kan ses på de unges fysiske form.

Et hold forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt en 8.-klasses fysiske form under coronanedlukningen. Resultatet viser, at det kun er gået ned ad bakke.

- Børnene har øget deres fedtprocent markant, og de har fået et meget højere blodtryk. Det er lidt bekymrende tal for den aldersgruppe, siger Malte Nejst Larsen, der er postdoc ved Institut for Biomekanik på SDU til TV 2.

Under nedlukningen har eleverne ikke kunnet gå til fodbold, basketball eller hvad de normalt lavede i deres fritid før corona.

Eleverne har i gennemsnit taget 7,6 kilo på. Heraf 3,3 kilo rent fedt. Og det er mere, end børn i den alder bør tage på.

Derudover er elevernes blodtryk steget med gennemsnitligt 17 mmHg og hvilepulsen er steget med fire.

- Vi risikerer, at pausen og nedlukningen gør, at de ikke kommer i gang igen. Og så risikerer de at blive syge senere i livet, forklarer Malte Nejst Larsen.

Konservative: Staten skal hjælpe foreningerne

Det nordjyske folketingsmedlem og sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, ser også med bekymring på tallene.

- Det kan jo ende med diabetes og alle mulige andre ting. Så det skal vi tage alvorligt. Ellers lægger vi kimen for nogle livsstilssygdomme, som kommer til at koste samfundet på den lange bane, siger han.

Ifølge Malte Nejst Larsen er det vigtigt, at skolebørnene hurtigst muligt kommer i gang igen. Han foreslår blandt andet, at skolerne indlægger mere fysisk aktivitet i undervisningen. Noget som Per Larsen er enig i. Han foreslår desuden, at man fra statens side skal sikre, at idrætsforeningerne kommer godt i gang, når samfundet igen åbnes.

- Jeg forestiller mig, at vi kan gå ind og understøtte foreningslivet ved at sørge for, at de får tilført nogle penge. De har ikke haft særligt mange indtægter, hvilket kan betyde højere kontingenter, men der vil man fra offentlig side kunne understøtte dem, siger han.

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden