Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

Undersøgelse: Kommunaludvalg opdeles efter traditionelle kønsroller

Udvalgene i kommuner er kønsopdelte efter de traditionelle og gammeldags kønsroller. Det viser en undersøgelse avisen Kommunen har foretaget.

Mænd sørger for teknik og økonomi, mens kvinder står for sundhed og omsorg. Det lyder som en kønsrollefordeling fra de gode gamle dage, men det er sådan fordelingen er i de danske kommuner. Her i Nordjylland findes en af de kommuner, hvor fordelingen er mænd og kvinder er meget opdelt. Det viser en undersøgelse lavet af avisen Kommunen. 

I Mariagerfjord Kommune er socialdemokratiet det største parti. De fem kvinder fra socialdemokratiet sidder alle i udvalgene for Børn og Familie, Sundhed og Omsorg eller Kultur og Fritid. Tilgengæld er der kun mænd i det magtfulde økonomiudvalg. 

- Efter konstitueringen sidste gang kunne vi se, at vi stod med et økonomiudvalg med syv mænd, og det er altså et ualmindelig dårligt signal at sende. Derfor har jeg lovet mig selv og resten af min gruppe, at vi ikke kommer til at stå i den situation næste gang, siger Leif Skaarup (S), der er 1. viceborgmester i Mariagerfjord Kommune, til Kommunen.

Udvalg med flest mænd:
Havneudvalg 88%
Trafikudvalg 86%
Miljøudvalg 83%
Teknikudvalg83%
Bygningsudvalg80%
Kilde: Avisen Kommunen

På landsplan udgøres 70 procent af byrådspolitikerne af mænd. 88 procent af af medlemmerne i havneudvalgene er mænd, og i teknik- og miljøudvalgene er 83 procent mænd. 

De udvalg, hvor der sidder flest kvinder, er, undervisningsudvalgene, hvor 48 procent er kvinder og i omsrogsudvalgene, hvor 43 procent er kvinder. Og den skæve fordeling af roller er et, når mændende fortsat dominerer de poster, der bliver anset som mest prestigefyldte. Det mener ihvertfald Christina Fiig, der er lektor i Køn og Europæisk Politik ved Aarhus Universitet. 

- Det er et problem ud fra et demokratisk perspektiv, at der er en sådan traditionel kønsopdeling. Der er nogle områder, hvor kvindelige politikere næsten ikke deltager, og de her udvalg har jo stor samfundsmæssig betydning. Det tyder på, at der er et værdihierarki i samfundet, der bliver ved med at tænke i stereotyper om, hvad mandlige og kvindelige politikere er gode til, siger hun til avisen Kommunen.

Udvalg med flest kvinder:
Undervisningsudvalg48%
Psykiatriudvalg 45%
Omsorgsudvalg 43%
Voksenudvalg 43%
Ungeudvalg 42%
Kilde: Avisen Kommunen