Unge kvinder efterlader mændene på landet

Uddannelserne findes i storbyerne, og derfor tager kvinderne væk fra Nordjyllands mindre byer og yderkommuner. Her efterlader de mændene i højere grad end tidligere.

Rasmus Svendsen på 26 år er troligt blevet i barndomsbyen Kongerslev.

- Kongerslev er en lille by, men jeg kan godt lide, at den er så hyggelig, så jeg bliver her, siger Rasmus Svendsen til TV2/Nord og fortsætter:

- Men mange af mine barndomsvenner er taget væk. Omkring en 1/3 af drengene og langt de fleste piger, jeg er vokset op med, bor nu i de større byer.

Én af de piger, der har forladt Rasmus Svendsens Kongerslev er 24-årige Maja Keldsen. Hun har taget den lange vej til København, hvor hun studerer.

- Det er en fed by - der er mange flere muligheder og aktiviteter, så jeg har ingen planer om at komme hjem til Nordjylland, siger Maja Keldsen.

Og den tendens er tydelig. Ifølge Politiken viser nye tal, at ti ud af Nordjyllands 11 kommuner har over 10 procent flere unge mænd end kvinder. Værst er det på Læsø, hvor der bor hele 34 procent flere mænd i tyverne end kvinder.

- Det er et alvorligt problem, for det skævvrider samfundet. De små byer og udkantskommuner får færre skatteindtægter og dårligere lokalt samvær, siger Anne Lorentzen, der forsker i regional udvikling på Aalborg Universitet.

Anne Lorentzen forklarer, at mændene oftere bliver i yderområderne, da der er flere traditionelle mandejob og -uddannelser.

På landsplan har 59 kommuner over 10 procent flere unge mænd end kvinder. Det er tretten kommuner mere end for bare fire år siden.


Seneste nyt

fra Nordjylland