Unge må ikke komme på højskole fordi de ved for lidt om Danmark

01:58

Foto: Ivan Hansen

1 af 2

Vrå Højskole raser over et afslag fra Udlændingeservice. Unge fodboldspillere fra Uganda kan ikke træne med FC Hjørring. Venstre-politiker vil have integrationsminister til at komme med forklaring. 

Efter otte måneders sagsbehandling har to mænd fra Uganda nemlig fået afslag på at komme på højskole, fordi de ved for lidt om Danmark.

- Det er jo fuldstændig grotesk. De vil jo hertil for at lære om Danmark, det danske samfund og de danske værdier, siger viceforstander Søren Ottzen fra Vrå Højskole.

Vrå Højskole har sammen med den lokale erhvervsmand Kim Madsen og fodboldklubben FC Hjørring gennem længere tid planlagt et højskoleophold kombineret med fodboldtræning for de to unge mænd på henholdsvis 17 og 19 år.

Og netop i disse dage var planen, at de skulle ankomme til det nordjyske.

Uganda-spillernes planlagte ti måneders ophold i Vendsyssel er fuldt finansieret af blandt andet FC Hjørring.

- Jeg forstår ikke, hvad der er sket. Vi troede, det var en formsag. Vi har sørget for fuld økonomisk dækning for drengenes ophold, deres fritid, lommepenge og billetter, så de efter opholdet kan komme hjem igen, siger sportschef for FC Hjørring, Jacob Krÿger.

Han ærgrer sig over afslaget, ikke mindst af hensyn til drengene.

- Vi havde håbet, vi kunne give dem en oplevelse, og hvis de viste sig at være gode fodboldspillere, ville det være en sidegevinst for os, tilføjer han.

Det lokale folketingsmedlem og medlem af udlændinge og integrationsudvalget Karsten Lauritzen forstår heller ikke afslaget.
- Hvis begrundelsen for afslaget er, at de ved for lidt om Danmark, så må jeg sige, det lyder mærkeligt. For som jeg har forstået det, så var det jo netop formålet med højskoleopholdet, at de skulle lære noget om Danmark, siger Karsten Lauritzen, som nu vil se nærmere på sagen og få integrationsministeren til at komme med en forklaring.

Vrå Højskole klager nu over afslaget, som Søren Ottzen betegner som grotesk og flovt for Danmark.
- Det er forfærdeligt, at vi i Grundtvigs eget land kan lukke os så meget om os selv, at der ikke er plads til at andre kan komme her og lære af os og om os, siger han.

Forsiden lige nu