Simon Kollerup, her på talerstolen i Folketinget, så gerne at kommunerne kørte stemmebokse ud til uddannelsesstederne til det kommende kommunalvalg. Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Unge skal i stemmeboksen

Kun hver tredje ung mellem 17 og 24 år har tænkt sig at stemme ved kommunalvalget til november viser en ny landsdækkende undersøgelse. Det er langt færre end ved sidste kommunalvalg.

Den manglende valgdeltagelse hos de unge er et kæmpe demokratisk problem, mener kommunalordførerne på Christiansborg.

Tirsdag holdt de debat i Folketinget om de unges manglende deltagelse. Der er stillet 28 forslag til hvordan man får de unge til stemmeurnerne. Et af dem er at flytte valgsteder ud på ungdomsuddannelserne ved det kommende valg.

- Jeg håber at kommunerne, som jo har muligheden for at stille de her stemmebokse op, vil overveje om ikke det var en idé at lave de her mobile stemmesteder. Køre dem ud på uddannelsesstederne, så de unge kunne stemme mens de var på skolen, siger socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup.

Det bliver dog op til de enkelte kommuner, om man vil tilbyde denne stemmeløsning.

- Det er klart at beslutningen ligger i kommunen selv. Men i og med, at det næste valg er kommunalt, kunne jeg godt se en interesse for kommunalpolitikerne i at få det her bredt ud. Målet er nemlig det samme uanset om man er kommunalpolitiker eller folketingspolitiker, nemlig at flere unge skal deltage i demokratiet, siger Simon Kollerup.