LIGE NU:

Utzon vil aldrig se sin Aalborg bygning

Den verdensberømte Aalborg-arkitekt Jørn Utzon kom aldrig til at se sit mesterværk Sydney Operahus. Han kommer sandsynligvis heller aldrig til at se sit sidste værk - Utzon Centeret i Aalborg, der i dag blev indviet.

Jørn Utzon er i dag 90 år og kommer på grund af sit helbred nok aldrig til at se sit sidste værk, ligesom han heller aldrig har set Operahuset i Sydney.

- Det har han det nogenlunde afslappet med. Det har været nok for ham at skabe de her bygninger. Han har ikke haft behov for at røre fysisk ved dem, siger Jan Utzon, der er søn af Jørn Utzon. Til dagens indvielse repræsenterede han familien.

Operahuset i Sydney skulle have kostet 7 millioner dollars men endte med at koste 102 milloner dollars og blev 10 år forsinket.

Utzon Centeret, der er bygget af HP-gruppen har kostet 87 millioner kroner og blev bygget på 18 måneder. Dermed er både budget og tidsplan overholdt.

- Selvfølgelig har det været meget spændende og helt specielt at være med til at bygge den her bygning. Den fortjener al den ros, den får, siger Søren Pedersen, der er direktør for entreprenørfirmaet HP Gruppen, og slet ikke lægger skjul på hvor stolt han er over at have Utzon Centeret på cv'et.

Udover at være et kulturhus og en hyldest til Jørn Utzons arkitektur, skal bygningen også huse Arkitektur- og Designuddannelsen på Aalborg Universitet.

- Vi har et eneste problem. Foredragssalen er så smuk, at de studerende får svært ved koncentrere sig, siger rektor Finn Kjærsdam fra Aalborg Universitet.

Utzon Centeret åbner for offentligheden i morgen klokken 10.