Uvished og frustration: Bekendtgørelse forhindrer nye mink
Foto: Anders Hestbæk
Minkavler Kristian Frederiksen
Den nordjyske minkbranche er fortsat i knæ på grund af smitten med coronavirus. Det er endnu uvist for minkavlerne, hvornår de må genindsætte nye mink i farmene, og det får både avlerne og politikere til at frygte, at i år bliver enden for minkavl i Nordjylland.
Kristian Frederiksen er en af de mange minkavlere, der lige nu er i knæ på grund af smitten med coronavirus på minkfarmene
- Det er forfærdeligt. At vi går her og skal vente på at få lukket vores erhverv totalt ned, uden at have mulighed for at have mink igen – i hvert fald det næste lange stykke tid.
På grund af smitten står mange mink i det nordjyske til at skulle aflives. Men for minkavlerne er det utrygt og frustrerende, at de endnu ikke har fået afklaring på, hvornår de igen må indsætte nye mink på deres farme. Og dén afklaring, mener Kristian Frederiksen, at han er 100 procent afhængig af.
- Vi kan jo ikke gå og slå vores mink ihjel. Så ved vi godt nok, hvad vi får i kompensation nu, hvilket er for lidt. Men hvis det er både ét, to og tre år, hvordan skal jeg så forrente min bedrift? Altså jeg har jo et banklån og forskellige ting. Det er det, min virksomhed er bygget op omkring, siger Kristian Frederiksen.
Venstrepolitiker bakker minkavlere op
Årsagen til minkaflerens frustration ligger blandt andet i en bekendtgørelse fra Fødevarestyrelsen, som betyder, at "der må ikke indsættes eller genindsættes pelsdyr i besætninger, hvis besætningerne ligger inden for de markerede områder, som fremgår af kortet i bilag 2, uden Fødevarestyrelsens tilladelse."
På nuværende tidspunkt er det gældende i disse områder i Nordjylland. Venstrepolitikeren, Preben Bang Henriksen, bakker minkavlerne op, og han mener, at de snart bør få vished.
- Det er jo mennesker, hvis erhverv og familie er afhængige af, at man kan drive pelsdyravl i Nordjylland. Derfor er det vigtigt, at de har klar besked, og det har de ikke nu. Nu er beskeden faktisk, at al pelsdyravl er udelukket i Nordjylland og det duer ikke. Vi skal have en slutdato på det her og den skal ministeren komme med.
Det er bekendtgørelsen, der giver Fødevarestyrelsen lovhjemmel til at lave restriktionerne på den enkelte farm – altså til blandt andet at bestemme, hvorvidt ejerne må genindsætte dyr.
Nikolas Kühn Hove, Beredskabschef
- De enkelte restriktioner kan ophæves af Fødevarestyrelsen, og det vil de blive gjort, når vi har en sundhedsmæssig vurdering af, under hvilke forhold det kan ske trygt og sikkert.
- Når man laver lovgivning eller træffer afgørelse, så skal vi være konkrete og proportionelle. Og i øjeblikket er den ramme, vi arbejder for, en trussel mod folkesundheden. Derfor har det været vurderet, at vi godt kan være knap så proportionelle og konkrete, som vi plejer at være, fordi vi bliver nødt til at gøre noget, der tilgodeser et større formål – nemlig folkesundheden.
TV2 Nord: Vi er jo i en ekstraordinær situation med COVID-19, så er det ikke fair nok, at myndighederne ikke kan melde noget konkret ud?
- Jo, men de er nødt til at spille med åbne kort i stedet for at trække nogle ting ned over hovedet på os, hvor vi først bagefter skal finde ud af, hvad vi er gået ind til, siger minkavler Kristian Frederiksen.