Venstre i Aalborg, med Mariann Nørgaard i spidsten, misbrugte sangen Sunshine Reggae og det koster nu partiet. Foto: Lone Vad Dam (arkiv)

V-kampagne misbrugte 'Sunshine Reggae'

Venstre i Aalborg misbrugte kendt sang og skal nu betale over 130.000 kroner i erstatning og sagsomkostninger.

En regning på 130.000 kroner plus egne advokatomkostninger. Det er, hvad der nu er landet på partiet Venstres bord, skriver Politiken tirsdag.
Under den seneste kommunale valgkamp i Aalborg ville Venstre peppe en valgvideo op, og til det formål faldt valget på Laid Backs verdenshit 'Sunshine Reggae'. Det var imidlertid ulovligt.

Laid Back ville nemlig ikke have deres musik associeret med Venstre, hvilket de ifølge dem selv klart gjorde kampagnen opmærksom på. Alligevel sneg sommerstemningen sig ind i valgvideoen. Og Retten i Århus har nu opgjort erstatningen til 100.000 kroner plus 30.000 i sagsomkostninger.

- Vi har i alle årene, siden 'Sunshine Reggae' blev vores absolutte tophit, lagt stor vægt på at bevare sangens troværdighed ved ikke at give tilladelse til brug, vi finder skadelig eller krænkende, herunder at blive brugt politisk. Det skader klart vores troværdighed, når musikken misbruges, lyder det fra den ene halvdel af Laid Back, John Guldberg, til Politiken.

Venstres lokalformand i Aalborg, Jakob Svendsen, vil hverken be- eller afkræfte, om det var med fuldt forsæt, at partiet brugte reggaetonerne og dermed brød ophavsretsloven.

- Vi har ikke taget stilling til, om vi vil anke dommen. Det gør vi først på fredag. Sagen er ikke 100 procent lukket endnu, siger Jakob Svendsen til Politiken.

For komponisternes interesseorganisation DJBFA er dommen vigtig af principielle årsager. Sekretariatschef Tjill Dreyer skriver i en pressemeddelelse, at dette »ikke er det eneste eksempel på, at politiske partier ser stort på loven og hensynet til kunstnerne«.

- Det ser desværre ud til, at der er sket et skred. Derfor er denne afgørelse vigtig. Den stadfæster, at loven er på kunstnernes side, siger Tjill Dreyer til Politiken.