Varme til en tredjedel af prisen
Nordjyde sparer masser af penge
Det lyder for godt til at være sandt, men faktisk passer regnestykket på masser af nordjyske boliger.
Kim Juhl fra Pandrup har i snart to år haft installeret jordvarme på sin ejendom lidt uden for byen og han er meget begejstret.
- Tidligere fyrede jeg med brænde, og det kostede mig en masse arbejde og de samme penge, som jeg betaler nu!
Ifølge Kim Juhls egne beregninger er jordvarmens fordele indlysende. Sammenlignet med f.eks. et oliefyr, der vil koste ca. 45.000 kr. i drift om året koster jordvarmen kun en tredjedel.
- Vi bruger omkring 15.000 kr. i el til at opvarme næsten 270 kvadratmeter hus. Det kan næsten ikke gøre bedre, siger Kim Juhl.
Men på trods af de overbevisende tal kan langt fra alle gøre som Kim Juhl. Tusindevis af nordjyder er nemlig kunder hos små kraftvarmeværker. Her skal der fyres med dyr naturgas - og der skal produceres billig el.
Et regnestykke der i mange tilfælde flerdobler prisen på fjernvarme i landsbyerne. Formanden for de Danske Fjernvarmeværker Uffe Bro siger:
- Tiden er måske løbet fra de små barmarksværker. I Hvert fald så længe afgiftspolitikken er som den er i dag.
Det er nemlig den billige strøm, der lige nu gør jordvarmeanlæg ekstra attraktive, og det mærker de hos producenten DVI i Støvring hver dag.
- Vi føler at vi kan sælge alt hvad vi kan nå at producere, siger Ib Neustrup Simonsen, kommerciel direktør hos Dansk Varmepumpe Industri.
Han ville gerne sælge anlæg til husejerne i de landsbyer, hvor fjernvarmen er allerdyrest lige nu, og mener at det kunne sænke varmepriserne betragteligt.'
- Jeg ser eksempler på folk, der betaler 40.000 kr. for varmen i et hus, hvor et af vores anlæg ville kunne levere den samme varme for 10.000 kroner, siger Ib Neustrup Simonsen.
Ifølge Danske Fjernvarmeværkers Forening bliver husejere på landet forskelsbehandlet i forhold til mange andre boligejere.
- Jeg synes det er en urimelig situation man bringer disse husejere i. Man burde give de små fjernvarmeværker mulighed for frit at vælge det brændsel, det bedst kan betale sig at fyre med - og så må staten indrette sig efter det, siger formanden for varmeværkerne Uffe Bro.