LIGE NU:

Varmt år ændrer natur og dyreliv

Har du på det seneste lagt mærke til fænomener i naturen, der ikke er som de plejer? Hvis du har, ja så er det ikke dig, den er gal med. Det varme vejr i sommeren og det milde efterår sætter sine spor i Nordjylland.

I Nordsøen Oceanarium er der kommet en ny fiskeart. Stribet rød Mulle hedder arten, der plejer at opholde sig i lidt varmere vand, end det vi har i Danmark. Men i sommers fangede medarbejderne i Oceanariet en hel stime af dem i Nordsøen.

- I år har vi fanget 20-25 stykker, og det er mange flere end vi har set andre år, siger Kristina Ydesen, der er biolog i Nordsøen Oceanarium.

2014 ser ud til at blive det varmeste år i over 140 år. Temperaturen og de varmere himmelstrøg i Danmark er formentligt årsagen til, at de er begyndt at søge herop.

Et andet sted i Nordjylland er der også sket noget særligt. I september fandt nogle tyske turister en tunfisk på stranden mellem Blokhus og Løkken. Tunfisk er ellers ikke set i Danmark siden 1950érne, så fundet glæder Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder hos Zoologisk Museum i København.

- Jamen det var en overraskelse. Altså der har været rygter om tun i årevis, så jeg håbede da, at det ville ske på et eller andet tidspunkt. Så det er noget vi har gået og ventet på, siger Henrik Carl.

At tunfisken nu viser sig igen kan også føres tilbage til de varme havtemperaturer. Det kan mærkes helt op til de nordatlantiske naboer. Ved Grønland er der flere tilfælde af tunfangst det seneste år.

- Klimaændringer har altså gjort, at forholdene er blevet så makrellerne kan leve ved Grønland, og i kølvandet er tunen altså fulgt med. Og i år mener jeg, at der fanget 40-50 tun ved Grønland og det er fuldstændig uhørt, siger Henrik Carl.

I Stenum mellem Brønderslev og Løkken har Boe Kjølby oplevet interessante ting ske i sin baghave. Han har aldrig set noget lignende.

- Der sker jo noget forunderligt, fordi normalt er jordbærsæsonen i maj-juni måned, men i år fortsætter den hen til november i hvert fald. Der er jo masser af både blomster, og faktisk ret pæne bær, siger Boe Kjølby og viser jordbærrene frem.

Det er ikke kun jordbærplanterne, der blomstrer. Også rododendronen i haven opfører sig, som om det er blevet forår.

- Jeg tror simpelthen det er den varme lange sommer, og det varme efterår, så naturen har ikke rigtigt kunne finde ud af, hvad sker der lige nu, siger han.