Velfungerende huse rives ned
Drømmen om et nyt parcelhus starter i dag ofte med en nedrivning. Ejendommæglere og typehusfirmaer oplever at nordjyderne i stigende grad river velfungerende huse ned bare for at få grunden, så de kan bygge drømmehuset.
Drømmen om et nyt parcelhus starter i dag ofte med en nedrivning. Ejendomsmæglere og typehusfirmaer oplever at nordjyderne i stigende grad river velfungerende huse ned bare for at få grunden, så de kan bygge drømmehuset.
Gert Ravn er ved at bygge nyt hus i Hasseris. Da familien vælger at flytte fra Odense til Aalborg er det faktisk slet ikke meningen at de vil bygge nyt.
- Vi kiggede på tyve huse i området. Vi vil gerne have et nyere hus og vi fandt ikke noget der lå et sted hvor vi gerne ville have det og heller ikke nogen der var indrettet som vi gerne ville have det, siger Gert Ravn.
Han og familien ender derfor med at købe det et hus i Hasseris. Et udmærket gult murstenshushus fra 1969. Første tanke er at renovere det og bygge til. Men de husfirmaer Gert Ravn taler med får ham hurtigt på andre tanker.
- De anbefaler os at starte forfra i stedet for. Udgifterne ville blive de samme. Varmeomkostninger og løbende vedligehold ville blive højere hvis vi renoverede i stedet for at bygge nyt. Så vi valgte at starte forfra i stedet for, fortæller Gert Ravn.
Det gamle hus bliver revet ned og familien Ravn bygger et nyt. Naboen på vejen er i øvrigt i gang med at gøre det samme. Ejendomsmægleren der solgte familien det gamle hus ser nu ofte at folk køber et gammelt hus bare for at få grunden. Det er særligt i Hasseris og Vejgaard, hvor det ellers kan være umuligt at købe en byggegrund.
- Jeg ser at det vil komme oftere og oftere fordi man kan bygge relativt fornuftigt i dag kvadratmetermæssigt. Folk prioriterer at have noget der er nemt, så de ikke skal døje med vedligehold. Jeg ser det som et tiltagende fænomen, siger Marianne Christoffersen, der er ejendomsmægler hos Home i Vejgaard.
Typehusfirmaet Huscompagniet byggede 130 nye huse i Nordjylland sidste år. 13 af dem var huse hvor der først skulle rives et hus ned. Der er også folk på landet, der vælger den løsning.
- En familie der har boet i det samme hus ude på landet i mange år drømmer måske om at få noget mere plads. Deres første tanke er at bygge til. Når de så finder ud af hvad det koster, så er der flere og flere der vælger at bygge en nyt hus i stedet, siger Peter Jakobsen, der er afdelingsleder hos Huscompagniet i Aalborg.
Gert Ravns husbudget ser sådan her ud:
Grunden med det gamle hus har kostet 2,3 millioner kroner. Nedrivningen kostede 70.000 kroner og det nys hus koster 2,5 millioner kroner. Hele projektet koster altså 4.870.000 millioner kroner.
Til gengæld vurderer Gert Ravn at han sparer 30.000 kroner om året fordi huset bliver langt mere energirigtigt og de næste mange år er der ingen udgifter til vedligehold.
- Vi flytter ind om 2 måneder og vi har fået det præcis som vi gerne vil have det, siger Gert Ravn.