Vendelboer i Folketinget: - At løsrive Vendsyssel er op ad bakke
Foto: Michael Guldbrandt
Bent Bøgsted (DD) og Per Larsen (K) med Vendelbrog.
Det kræver mere end en bjesk hen over grundloven at få Folketingets opbakning til at løsrive sig. Det må holdet bag serien ”Frit Vendsyssel” sande i sidste afsnit.
Se femte afsnit af "Frit Vendsyssel" nederst i artiklen. Hele serien kan findes her.
Man kan tydeligt høre det på dialekten. Konservatives Per Larsen og Danmarksdemokraternes Bent Bøgsted er begge fra Vendsyssel – og det er de glade for.
- Vendsyssel har alt at byde på, siger Bent Bøgsted.
De to folketingspolitikere bor i henholdsvis Hjørring og Østervrå, men har begge deres daglige gang på Christiansborg.
De kan godt forstå, at flere vendelboer gennem tiden har været trætte af københavneri.
- Helt fra gammel tid sagde man, at der var tættere til vorherre, end der var til kongen. Det kan man godt forestille sig, for tilbage i tiden var der rent fysisk rigtig langt til København, siger Per Larsen.
Distancen har gennem årene fået folk fra Vendsyssel til at råbe op og kræve et frit Vendsyssel for at slippe for alt det ”pangelwærk” syd for fjorden. Det skete blandt andet i Hjørring i 1954 og udløste en mindre revolution – med et glimt i øjet.
Folketinget skal sige ja
I serien ”Frit Vendsyssel” undersøger TV2 Nord, om det rent faktisk kan lade sig gøre for vendelboerne at opnå selvstændighed.
Det kræver fire ting, forklarer Jesper Lindholm, der er lektor og ph.d. ved Aalborg Universitet.
Man skal kunne beskrive sig selv som et selvstændigt territorium med en permanent befolkning, man skal have en regering, man skal have evnen til at samarbejde med andre lande, og så skal andre lande anerkende ens status som selvstændig stat.
Og så er der lige endnu et benspænd.
Ifølge grundlovens §19 skal man spørge Folketinget om lov til at reducere territoriet.
- Man kan ikke bare bestemme i Vendsyssel, at man vil være en selvstændig stat. Man er simpelthen nødt til at have samtykke fra Folketinget og regeringen, siger Jesper Lindholm.
- Vendsyssel har alt
Det er netop det flueben, TV2 Nords hold mangler at sætte, for at de i femte afsnit kan erklære Vendsyssel klar til løsrivelse – nemlig Folketingets velsignelse.
Til den mission har de sat Per Larsen og Bent Bøgsted stævne i sommeren 2022. To vendelboer, der i forvejen mener, at de kæmper for Vendsyssel.
- Vi har møder med folk fra vores hjemegn, og de problemer, de har, tager vi med os i det politiske arbejde, siger Bent Bøgsted.
Han mener, at Vendsyssel har alt, der skal til, for at kunne klare sig selv.
- Vi har virksomheder, landbrug, stort havneområde og fiskeri. Vi kan være selvforsynende med fødevareproduktion og levere fødevarer til København, siger han optimistisk.
- En stor proces
Det er dog ikke sådan lige til at ændre grundloven. Faktisk er det den lov, der er allersværest at ændre.
Sådan en ændring kræver nemlig flere afstemninger og behandlinger i Folketinget. En langvarig proces, der i sidste led kræver, at 40 procent af de stemmeberettigede siger ja til ændringen.
Sådan ændrer man Grundloven
Vedtager Folketinget et forslag til en ny grundlovsbestemmelse, og regeringen vil fremme sagen, udskrives nyvalg til Folketinget.
Vedtages forslaget i uændret skikkelse af det efter valget følgende Folketing, bliver det inden et halvt år efter den endelige vedtagelse at forelægge folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse ved direkte afstemning. De nærmere regler for denne afstemning fastsættes ved lov.
Har et flertal af de i afstemningen deltagende og mindst 40 procent af samtlige stemmeberettigede afgivet deres stemme for Folketingets beslutning, og stadfæstes denne af kongen, er den grundlov.
- Det er en stor proces. Det er meget omstændigt, siger Per Larsen.
- Alt kan lade sig gøre, hvis man kan samle 90 mandater. Vi er kun to, istemmer Bent Bøgsted.
Om de to folketingsmedlemmer er parate til at kæmpe for et frit Vendsyssel, kan du se i femte afsnit lige her. Hele serien kan streames her.