02:59

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 3

Vendsysselske grønlangkål er fra Tyskland

Forbrugere føler sig snydt, når de i denne juletid sætter sig til bords for at spise rigtig vendsysselsk grønlangkål med pølse og flæsk. For Grønlangkålen er slet ikke fra Vendsyssel - den er udenlandsk.

I Harken er de ved at koge og pakke årets sidste produktion af det han kalder Vendsysselske Grønlangkål. Men kålen er ikke fra Vendsyssel. Den er fra Bremen i Tyskland.

- Italiensk salat, det kommer jo heller ikke fra Italien. Der er ikke nogen problemer i det, siger Bjarne Sørensen, direktør i Vendsysselske Grønlangkål.

I 30 år har Bjarne Sørensen produceret grønlangkål i Harken. De første mange år dyrkede han kålen selv. De seneste syv år har han hentet råvarerne i Tyskland, men han kalder stadig produktet "Vendsysselske Grønlangkål".

- Vi har importeret kålene i syv år. Det er ret kendt. Det ved alle, siger Bjarne Sørensen.

Ved alle nu også det. Det tester vi ved en køledisk i Hjørring og her er kunderne overraskede.

- På pakken ser man møllen og Børglum Kloster som hører til heroppe. Så du forventer jo at produktet er fra heromkring, siger Jonna Ziegler fra Hjørring.

Andre grønkålsspisere føler sig direkte snydt.

- Det er vildledende at man kalder det Vendsysselske Grønlangkål, hvis ikke de er dyrket i Vendsyssel. Det synes jeg ikke er i orden, siger Lise Jacobsen, Hjørring.

- Det er snyd, det må man sige det er. Man kan ikke kalde det Vendsysselske Grønlangkål og så er det lavet i Tyskland. Det er falsk reklame efter min mening, siger Kurt Poulsen, Hjørring.

I Voerså laver firmaet Skovly Kål også grønlangkål. Men her er kålen dyrket på markerne udenfor. Det mener indehaveren er et krav for at man kan kalde det Vendsysselske grønlangkål.

- Vi laver et produkt som vi selv dyrker. Det er vigtigt for mig og det synes jeg er vendsysselsk grønlangkål, Anne-Grethe Larsen, indehaver af Skovly Kål.

I seks år har virksomheden i Harken solgt Vendsysselske Grønlangkål uden at skrive på pakkerne at de var fra Tyskland. Bjarne Sørensen er nu begyndt at skrive oprindelseslandet på bagsiden af posen, men man kan stadig finde hans grønlangkål uden tysk mærke i Netto.

- Det har ikke været nødvendigt at skrive det, altså vi følger jo reglerne. Tror du folk vidste det var fra Tyskland? Ja dem i Hjørring er klar over det, men det kan da godt være der er en fra Bornholm, der ikke ved det, det skal jeg ikke kunne sige, siger Bjarne Sørensen.

Bjarne Sørensen understreger at opskriften er vendsysselsk. Fødevareregionen har hvert år rutinemæssigt kontrolleret Bjarne Sørensens virksomhed. Hver gang har de godkendt mærkningen af de Vendsysselske Grønlangkål.