02:08

Mads Nygaard er en af de venligboer, der har oplevet at bliver truet.

Mads Nygaard er en af de venligboer, der har oplevet at bliver truet. Foto: Ib Wiliam Christensen

1 af 2

Venligboer bliver truet

Forfatter og Venligbo Mads Nygaard har modtaget dødstrusler på de sociale medier. Og han er langt fra den eneste, der er blevet truet.

"Landsforræder", "samfundsfjende" og "Jeg kommer og hænger dig".

Sådanne beskeder landede på Mads Nygaards Facebookside og i hans indbakke midt i juli, efter at han havde startet en indsamling, der skulle hjælpe en syrisk flygtningedreng med at få sin familie til Danmark.

- Et er, at man ikke sympatiserer med indsamlingen. Men at jeg skulle være en landsforræder og en samfundsfjende af voldsomste karakter, det har jeg simpelthen så svært ved at forstå, siger Mads Nygaard.

Udover at være forfatter, er han en del af bevægelsen Venligboerne, som efterhånden har bredt sig til hele landet, og som arbejder for at skabe forståelse mellem mennesker. Ofte kædes Venligboerne sammen med integrationsmæssige tiltag.

Og det er den til tider hårde tone i flygtningedebatten, der tager overhånd, når venligboerne bliver udsat for trusler, mener Mads Nygaard.

- Hvis man er politisk engageret, må man forvente, at der kan være nogle lidt hidsige debatslagsmål, men hvis man er helt almindelig venligbo, der vil gøre en indsats for et medmenneske, er det beskæmmende, og det skal vi snakke om, siger han.

Mads Nygaard har på sin facebookside efterspurgt historier fra andre venligboer, der har oplevet trusler og chikane, og han har fået overraskende mange tilbagemeldinger fra borgere landet over. Mange har oplevet hadske kommentarer eller trusler på de sociale medier, mens andre er blevet chikaneret over telefonen eller endda ansigt til ansigt, når de bevæger sig rundt i deres lokalsamfund.

Der er omvendt også mange venligboer, der er forskånet for trusler. Blandt dem er venligboernes stifter Merete Pilgaard.

- Jeg har aldrig oplevet noget der tilnærmelsesvist ligner trusler eller agressivitet mod mig. Jeg kan selvfølgelig ikke svare på, hvorfor folk ikke angriber mig, men mit gæt er, at jeg tror på, at man kommer rigtig langt med venlighed, imødekommenhed og nysgerrighed - også når man møder mennesker, som har en anden holdning end mig, siger hun.

Merete Pilgaard holder sig personligt helt ude af flygtningedebatterne.

- Venligboerne bør holde sig fra politik og holdninger til om asylansøgere har ret til at være her. Sådan har tanken været helt fra starten, da jeg stiftede Venligboerne, siger Merete Pilgaard.

Venligboerne var i vinter udsat for angreb fra politisk kant, da lokalformand for Dansk Folkeparti i Nyborg, Jens Hald, på facebook blandt andet skrev, at "den dag, det går op for den danske befolkning, at at den er helt gal, skal vi klippe disse venligboere skaldede som tyskerpigerne blev det i sin tid."

Det fik DF til at presse Jens Hald til at gå af som lokalformand, og det er ifølge Mads Nygaard politiske kommentarer som denne, der får debatten til at gløde mod den almindelige, frivillige venligbo.

- Det er jo dem, der først og fremmest skal bære debatten. Hvis de sviner det hele til, vil det jo sive ned gennem hele debatkulturen og skabe sådan en forpestet atmosfære, som jeg virkelig synes gør sig gældende i de her tider, siger Mads Nygaard.

Flere af venligboerne har anmeldt chikanen og truslerne til politiet, men der har endnu ikke været tilstrækkeligt grundlag til at rejse sager.