LIGE NU:

Venstre savner unge i rugekassen

De ungdomspolitiske partier udklækker mange af fremtidens politikere, og derfor så skatteminister Karsten Lauritzen gerne flere unge gå ind i politik.

De ungdomspolitiske partier fungerer i høj grad som rugekasse for fremtidens toppolitikere. Derfor kan det blive et stort problem for demokratiet, at kun 1,1 procent af de unge er medlem af en politisk organisation. Hos Venstres Ungdom (VU) erkender de, at ungdommens lave interesse for politik er en udfordring, som de håber, de kan være med til at løse.

- Blandt mange unge bliver det nok regnet for tungt og kedeligt, det her politikerstof, og der er det så vores opgave i ungdomsorganisationerne at fortælle, at det behøver det slet ikke at være, siger Søren Bendtsen, der er formand for Venstres Ungdom i Aalborg.

Han og 11 af de øvrige VU'ere fra foreningen i Aalborg deltog forleden i et debatmøde, hvor Venstres fire nordjyske folketingsmedlemmer, Søren Gade, Preben Bang Henriksen, Torsten Schack og Karsten Lauritzen, diskuterede politik med partiets medlemmer.

Skatteminister Karsten Lauritzen var glad for at se VU'erne til arrangementet, men han ærgrer sig over, at der ikke er flere unge, der deltager i det ungdomspolitiske arbejde. De unges begrænsede engagement kan nemlig få konsekvenser i fremtiden.

- Jeg er meget bekymret over, at der er så få unge med i politik. De vil godt beklage sig over tingene, men der er få, der siger, okay, så gør jeg noget ved det og melder mig ind i politik, siger Karsten Lauritzen (Venstre).

Ungdomspartierne er også godt klar over, at de står over for en stor udfordring med at fange de unges interesse. I dag er kun 1,1 procent af de unge under 30 år medlem af en politisk organisation.

- Det har jo den konsekvens, at de unges stemme ryger lidt i debatten. Du kan se ved sådan en debat, som den i aften: VU, vi prøver konstant at påvirke Venstre i en mere liberal retning, og det kan vi kun, hvis vi har medlemmer, siger Søren Bendtsen.

Både Torsten Schack og Karsten Lauritzen havde fremtrædende roller i Venstres Ungdoms, før de kom i Folketinget. Arbejdet i ungdomspartiet var et springbræt ind i landspolitikken for dem, og derfor frygter den nuværende skatteminister, at VU's rolle som rugekasse for fremtidens politikere bliver svækket.

- Hvis man deltager, kan man være med til at bestemme rigtigt meget, men når færre og færre deltager, så er den indflydelse jo reduceret på færre hænder, og derfor har vi brug for særligt unge, der vil deltage, siger Karsten Lauritzen.