LIGE NU:

Venteliste for at få rettet tænder

Der er så stor mangel på uddannede specialtandlæger i Nordjylland, at skolebørn nu skrives på venteliste for at få rettet tænder hos de kommunale klinikker.

Tandreguleringsklinikken i Frederikshavn må nu klare sig med børnetandlæger og klinikassistenter i det daglige, samtidig med at klinikken er nødsaget til at hyre specieltandlæger ind på konsulentbasis, ligesom flere børn i dag henvises til privatpraktiserende tandlæger som tager 30.000 kroner for en behandling.
Det er en helt absurd situation, mener SFs sundhedspolitiske ordfører, Karl Bornhøft.
- Kommunerne må desværre betale den pris, når det er en mangelvare her og nu, det kan vi ikke trylle en løsning frem for, men vi kan sikre os for fremtiden ved at gøre det mere attraktivt at gå ind i faget og blive specialtandlæge - også i Nordjylland, siger Karl Bornhøft.
Han har nu skrevet til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (Kons.) for at høre ministerens bud på hvilke planer, han har over for det tandlægeproblem, som en lang række kommuner nu står med.
- Det er fortidens synder med for få uddannelsespladser inden for området, som nu blandt andre de nordjyske børn nu lider under, siger Karl Bornhøft.
Sidste år forsøgte den kommunale tandpleje i Hjørring og Frederikshavn fælles at skabe attraktive arbejdsforhold for specialtandlæger. Kommunerne var klar med et fælles reguleringscenter til tre specialtandlæger, men der kom ikke en eneste henvendelse. Ligeledes er forsøg på at skaffe svenske specialtandlæger til Nordjylland mislykkedes.
- Det er en lang uddannelse, som kun kan tages i Århus og København. Det tager fem år at blive tandlæge, dertil kommer at man skal arbejde to år med børn og unge og endelig er specialuddannelsen derefter tre-årig, så det er ofte sådan, at tandlægerne har stiftet familie og gerne vil blive i enten Århus eller Københavnsområderne, og derfor ikke er til at hive til det nordjyske, siger Kirsten Thyø, der er ledende overtandlæge hos den kommunale tandpleje i Frederikshavn Kommune.
Hun ærgrer sig over, at klinikken nu har været nødsaget til at oprette venteliste for de børn, der skal have reguleret tænder.
- Vi ved, at det er generende at gå med bøjle, og det bliver ikke mindre irriterende, jo ældre man bliver og måske kommer i puberteten og måske skal have kæreste, samtidig risikerer vi at skulle foretage mere komplicerede reguleringer på tænderne, jo længere vi må vente, siger Kirsten Thyø.

ud ad døren ravjagt

play Ud i den nordjyske natur: Se med hver onsdag

vejr 210421 for

Kold og blæsende genåbningsdag, men solen vil skinne

20210420-202434-L_30Mb

Pirates tabte stort i tredje finalekamp: Nu har de brug for historisk bedrift for at vinde DM-guld

120417 værtshus øl

play Barer og værtshuse genåbner: - Jeg glæder mig ekstremt

ud ad døren ravjagt

play Ud i den nordjyske natur: Se med hver onsdag

vejr 210421 for

Kold og blæsende genåbningsdag, men solen vil skinne

20210420-202434-L_30Mb

Pirates tabte stort i tredje finalekamp: Nu har de brug for historisk bedrift for at vinde DM-guld

Til forsiden

Til forsiden