LIGE NU:

Vestager skal se på Martin-sag

EU-kommissær Margrethe Vestager bliver nu involveret i sagen om, hvorvidt der er givet ulovlig statsstøtte til Martin by Harman, lysfabrikken i Frederikshavn, der i forrige uge meddelte, at de flytter produktionen til Ungarn.

Sagen om Martins lukning i Frederikshavn og flytning til Ungarn er endnu et sørgeligt eksempel på at der stadig eksisterer nogle grå zoner og smuthuller i EU's lovgivning på strukturfondsområdet - og det er essentielt at EU Kommissionen nu gør noget ved problemet.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra samtlige nordjyske kommuner, i det såkaldte KKR Nordjylland-regi.

- EU's strukturfondsmidler skal ikke bruges til at støtte udflytningen af danske virksomheder og afvikling af danske arbejdspladser. Det skaber uretfærdige konkurrencevilkår internt i EU og hører ingen steder hjemme, fastslår borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.

Det fremgår af EU's regler på området, at EU lande som hovedregel ikke må give statsstøtte til, at der bliver flyttet arbejdspladser fra et EU land til et andet. Her er det ligegyldigt om midlerne kommer fra landets nationale budget eller den fælles EU-kasse, fordi lande som f.eks. Polen og Ungarn må ikke støtte, at virksomheder flytter arbejdspladser til disse lande og samtidig bliver nedlagt andre steder i EU.

- Vi har, både i de nordjyske kommuner men også i vores fælles samarbejde i KKR Nordjylland, stor fokus på at understøtte det nordjyske erhvervsliv. Vi arbejder ihærdigt på at sikre vækst, beskæftigelse og ikke mindst bosætning i de nordjyske kommuner. Derfor er det helt urimeligt og uforståeligt, at EU støttekroner bruges til at undergrave vækstmulighederne i Nordjylland og afviklingen af nordjyske arbejdspladser, siger borgmester Arne Boelt, næstformand for KKR Nordjylland.

EU-kommissær Margrethe Vestager bliver nu involveret i sagen om, hvorvidt der er givet ulovlig statsstøtte til Martin Professional, skriver Fagbladet 3F.

I sidste uge oplyste virksomheden, at den ville nedlægge produktion i Danmark og flytte omkring 250 arbejdspladser til Ungarn. Efterfølgende er det også kommet frem, at virksomheden har modtaget 18 millioner kroner i forbindelse med udflytningen.

- Vi har brug for vækst og udvikling i hele EU - men det skal ikke finde sted på hinandens bekostning, og slet ikke for fælles midler, understreger Mogens Gade.