Vi elsker sylte
Foto: Torben Hedemose
Salget af sylte eksploderer i december, viser opgørelse. Mange siger nej, fordi det ser ulækkert ud. Men i Nordjylland er vi pjattet med spisen.
Når der kommer sylte på bordet, siger halvdelen af danskerne pænt ja tak og sætter tænderne i den traditionelle spise, mens den anden halvdel ryster på hovedet og går videre til frikadeller og flæskesteg.
Brugsforeningen FDB's analyseafdeling har spurgt 1023 repræsentativt udvalgte danskere, om de spiser sylte, og her svarer halvdelen ja og halvdelen nej.
Den mest hyppige grund til, at danskerne ikke spiser sylte, er, at sylte ser uappetitlig ud - cirka hver fjerde dansker deler dette synspunkt.
Hver ottende dansker svarer, at de ikke spiser sylte, fordi de synes, at sylte smager dårligt eller ikke kan lide tanken om det kød, sylte traditionelt laves af.
Når der er sylte på gaflen på en tilfældig dag i de danske hjem, er det i højere grad mænd end kvinder, der har bestikket i hånden. Mændene spiser nemlig over halvanden gang så ofte sylte som kvinderne.
Det er især den ældre generation, der står bag sylteforbruget i Danmark. Befolkningen i aldersgruppen 55-74 år spiser tolv gange mere sylte end de 15-34-årige.
Tallene viser også, at det er folk uden for Aarhus og København, der spiser mest sylte. Københavnerne spiser næsten 40 procent mindre sylte end landsgennemsnittet, mens nordjyderne eksempelvis spiser næsten 20 procent mere end landsgennemsnittet.
Syltesæsonen begynder ifølge FDB's løbende undersøgelser af danskernes madvaner i oktober, tager til november og eksploderer så i december. Resten af året spiser stort set ingen danskere sylte, viser opgørelsen.
Hvis man spørger danskerne i løbet af året, om de har spist sylte i går, vil én ud af 200 svare ja. I december er antallet, der svarer ja, steget til fem ud af 200.