- Vi prædiker næstekærlighed, og så mobber vi hinanden
Foto: Grafik/ Emilie Wolff Mulbjerg/ TV2 Nord
Arbejdsmiljøet i folkekirkerne er under kritik.
Mere end hver syvende ansatte i folkekirken har indenfor de seneste 12 måneder været udsat for mobning på arbejdspladsen.
De prædiker næstekærlighed og omsorg, men bag lukkede døre er virkeligheden ikke altid den samme blandt de ansatte.
Det viser en ny undersøgelse, som er lavet for blandt andre Kirkeministeriet og som omhandler arbejdsmiljøet i folkekirken fra 2023.
For ifølge undersøgelsen oplever ansatte i folkekirken mobning i et omfang, som ligger over landsgennemsnittet for lønmodtagere.
- Det er ikke godt nok. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Der skal konkret handling til, lyder det fra Christian Roar Pedersen, som er sognepræst i Hals og Hou.
- Vi prædiker næstekærlighed, og så mobber vi hinanden. Det hænger ikke sammen.
Mere konkret har hver syvende ud af 7570 adspurgte ansatte oplevet mobning indenfor et år.
- Jeg undrer mig over, det er så højt. Det er slet ikke et billede, jeg genkender fra os. Vi har et godt arbejdsmiljø i Thisted, pointerer Annette Udmark, som er sognepræst i Thisted.
Store problemer i folkekirken
Det er dog ikke første gang, at der kommer dårligt nyt frem om arbejdsmiljøet i folkekirken. Ifølge Christian Roar Pedersen kom der en lignende rapport for ti år siden, mens det for under et år siden kom frem, at mange præster langtidssygemeldes.
Indenfor tre år havde 49 ud af lidt over 200 præster i Nordjylland været langtidssygemeldt. Hvad årsagen har været er dog ikke klart.
Skal Christian Roar Pedersen pege på en årsag til den omfattende mobning, lyder forklaringen, at det kan skyldes medarbejdernes store engagement, hvilket kan føre til kontroverser, når holdningerne ikke ligefrem er ens.
Selvom hverken han eller Anette Udmark har oplevet mobning på egen krop, så er det ikke helt ukendt.
- Jeg kender folk og præster, der er blevet mobbet. Sogne, hvor konflikterne kan køre i lang tid. Det er ikke et ukendt fænomen, men jeg håber, at hvis jeg nogensinde oplever det, så er jeg fornuftig nok til at gå, siger Christian Roar Pedersen.
Et ledelsesansvar
Ifølge undersøgelsen mener to tredjedele af de adspurgte, som har oplevet mobning, ikke, at mobningen bliver håndteret ordentligt på arbejdspladsen.
Medarbejdere i folkekirken bliver ansat af det lokalvalgte menighedsråd, men her kan der være manglende kompetencer til netop at håndtere interne konflikter.
Kigger man derfor på en løsning, peger både Christian Roar Pedersen og Anette Udmark på ledelsen.
- Man kan arbejde med tanken om, at man skal ansætte en leder fra provstiet, så menighedsrådet får hjælp til ledelse, lyder det fra Annette Udmark, mens Christian Roar Pedersen bakker op:
- Vi bliver nødt til at se konkrete handlinger på det. Det er jo ledelsesansvar.
Derudover mener han, at det skal være nemmere at fyre både medlemmer af menighedsrådet og præster, hvis der foregår noget helt uanstændigt, frem for at folkekirken bliver et beskyttet værksted, hvor medarbejderne får alt for lang snor.
Men der er også et lokalt ansvar for selv at tage problematikken om mobning op.
- Vi skal være klar over, at når vi har de her ting, så modsiger det alt, hvad vi står for. Det er derfor, jeg synes, det er slemt det her, slutter Christian Roar Pedersen.
På trods af mobning viser undersøgelsen dog, at der er en udbredt tilfredshed over arbejdet i folkekirken.