LIGE NU:

Vi vover pelsen: De bliver valgt

Naturligvis kan der ske overraskelser i en valgkamp. Det så vi sidst, hvor SF's Pernille Vigsø Bagge blev valgt ind i Folketinget uden at have ført valgkamp. Alligevel vover vi her på TV2/NORD pelsen og peger på, hvem der bliver valgt i morgen.

Socialdemokraterne får efter al sandsynlighed seks mandater.

Den mest sikre er Orla Hav, der ganske vist er nyopstillet - men som ved regionsvalget fik kolossalt mange personlige stemmer. Også de nuværende medlemmer Rasmus Prehn og Bjarne Laustsen kan regne med genvalg. I Thy og på Mors er der tradition for at holde stemmerne hjemme, og det vil give valg til Ole Vagn Christensen. Tilbage er der så to pladser. Nuværende EU-parlamentsmedlem Ole Christensen tager sikkert den ene, mens Lene Hansen umiddelbart har større chancer end Anne Kirsten Olesen.

Hos de radikale er der ikke meget spænding. Partiet får et mandat - og det går igen-igen til Marianne Jelved.

De konservative har to ministre opstillet. Justitsminister Lene Espersen er stensikker på genvalg - og det samme må transportminister Jakob Axel Nielsen være. Dark-horse er Knud Kristensen, tidligere borgmester i Aars - og han kan eventuelt komme ind på et tillægsmandat, hvis de konservative snupper et sådan fra Venstre.

SF står til en meget markant fremgang. Ved seneste valg overraskede Pernille Vigsø Bagge alt og alle ved at få partiets eneste mandat i Nordjylland. Og hun bliver genvalgt. Valgt bliver også Karl Bornhøft, tidligere formand for amtets sundhedsudvalg. Og hvis partiet får 27 mandater, så kan også Karen Touborg komme ind.

Kristendemokraterne ser lige nu ikke ud til at komme ind - gør de det alligevel og falder et af mandaterne i Nordjylland, så skal Mogens Nørgård i Folketinget igen.

Bent Bøgsted, der var til bankospil, da han blev valgt ind for Dansk Folkeparti i 2001, skal igen tage turen fra Dybvad til København. Hans genvalg er sikkert. Der er lidt mere tvivl om det andet mandat, som Anita Knakkergård sidder på i øjeblikket. Hun kan blive genvalgt - men mandatet kan også gå til Ib Poulsen, der bor i den nye del af regionen.

Hos Venstre er der stor spænding om hvor mange og hvem der bliver valgt - efter at flere profiler, bl.a. Folketingets formand Chr. Mejdahl ikke genopstiller. Som sikre må regnes Tina Nedergård, Birgitte Josefsen og Torsten Schack. Får partiet kun fem mandater er det mest sandsynlige at den unge Karsten Lauritzen får det ene - mens Jens Arne Hedegaard, Mariann Geller og Per Bisgaard skal kæmpe om det sidste mandat. To af dem bliver valgt, hvis Venstre får seks mandater.

Sandsynligheden for at Enhedslistens Christian Juhl opnår valg er meget lille. Partiet står til tilbagegang - og hvor partiet ved tidligere valg fik det femte mandat her, så er det efter de ny valgkredsinddelinger det syvende, der tilfalder Nordjylland.

Endelig er det sikkert, at HVIS Ny Alliance får et mandat i Nordjylland tilfalder det den tidligere Venstre-kvinde Inge-Lene Ebdrup.

Analyseret af Torben Nørgaard, Per Jensen og Jørgen Pyndt