Vi vover pelsen: De bliver valgt

Naturligvis kan der ske overraskelser i en valgkamp. Det så vi sidst, hvor SF's Pernille Vigsø Bagge blev valgt ind i Folketinget uden at have ført valgkamp. Alligevel vover vi her på TV2/NORD pelsen og peger på, hvem der bliver valgt i morgen.

<b>Socialdemokraterne</b> får efter al sandsynlighed seks mandater.

Den mest sikre er <b>Orla Hav</b>, der ganske vist er nyopstillet - men som ved regionsvalget fik kolossalt mange personlige stemmer. Også de nuværende medlemmer <b>Rasmus Prehn</b> og <b>Bjarne Laustsen</b> kan regne med genvalg. I Thy og på Mors er der tradition for at holde stemmerne hjemme, og det vil give valg til <b>Ole Vagn Christensen</b>. Tilbage er der så to pladser. Nuværende EU-parlamentsmedlem <b>Ole Christensen</b> tager sikkert den ene, mens <b>Lene Hansen</b> umiddelbart har større chancer end <b>Anne Kirsten Olesen</b>.

Hos <b>de radikale</b> er der ikke meget spænding. Partiet får et mandat - og det går igen-igen til <b>Marianne Jelved</b>.

<b>De konservative</b> har to ministre opstillet. Justitsminister <b>Lene Espersen</b> er stensikker på genvalg - og det samme må transportminister <b>Jakob Axel Nielsen</b> være. Dark-horse er <b>Knud Kristensen</b>, tidligere borgmester i Aars - og han kan eventuelt komme ind på et tillægsmandat, hvis de konservative snupper et sådan fra Venstre.

<b>SF</b> står til en meget markant fremgang. Ved seneste valg overraskede <b>Pernille Vigsø Bagge</b> alt og alle ved at få partiets eneste mandat i Nordjylland. Og hun bliver genvalgt. Valgt bliver også <b>Karl Bornhøft</b>, tidligere formand for amtets sundhedsudvalg. Og hvis partiet får 27 mandater, så kan også <b>Karen Touborg</b> komme ind.

<b>Kristendemokraterne</b> ser lige nu ikke ud til at komme ind - gør de det alligevel og falder et af mandaterne i Nordjylland, så skal <b>Mogens Nørgård</b> i Folketinget igen.

<b>Bent Bøgsted</b>, der var til bankospil, da han blev valgt ind for <b>Dansk Folkeparti</b> i 2001, skal igen tage turen fra Dybvad til København. Hans genvalg er sikkert. Der er lidt mere tvivl om det andet mandat, som <b>Anita Knakkergård</b> sidder på i øjeblikket. Hun kan blive genvalgt - men mandatet kan også gå til <b>Ib Poulsen</b>, der bor i den nye del af regionen.

Hos <b>Venstre</b> er der stor spænding om hvor mange og hvem der bliver valgt - efter at flere profiler, bl.a. Folketingets formand Chr. Mejdahl ikke genopstiller. Som sikre må regnes <b>Tina Nedergård</b>, <b>Birgitte Josefsen</b> og <b>Torsten Schack</b>. Får partiet kun fem mandater er det mest sandsynlige at den unge <b>Karsten Lauritzen</b> får det ene - mens <b>Jens Arne Hedegaard</b>, <b>Mariann Geller</b> og <b>Per Bisgaard</b> skal kæmpe om det sidste mandat. To af dem bliver valgt, hvis Venstre får seks mandater.

Sandsynligheden for at <b>Enhedslistens Christian Juhl</b> opnår valg er meget lille. Partiet står til tilbagegang - og hvor partiet ved tidligere valg fik det femte mandat her, så er det efter de ny valgkredsinddelinger det syvende, der tilfalder Nordjylland.

Endelig er det sikkert, at HVIS <b>Ny Alliance</b> får et mandat i Nordjylland tilfalder det den tidligere Venstre-kvinde <b>Inge-Lene Ebdrup</b>.

<i>Analyseret af Torben Nørgaard, Per Jensen og Jørgen Pyndt</i>

Forsiden lige nu