Vikingeskib er blæst ind i Frederikshavn havn

Anden rekonstruktion af vikingeskibet Oseberg er blæst inde Frederikshavn havn.

Vikingeskibet Oseberg er i færd med at krydse Skagerak. Men vikingeskibet er søgt i læ af vinden i Frederikshavn havn. Skibet, som er en rekonstruktion af vikingeskibet Oseberg, er ellers sejldygtigt, men man er stadig forsigtig med skibet, for første konstruktion var ikke lige så sejldygtigt.

20 sekunder tog det før første konstruktion af det norske vikingeskib Osebergskib sank ved en testsejlads i 1987. Men i 2006 knækkede man nøden i forhold til at gøre skibet sejldygtigt og dermed kunne skibet genopstå, og i snart krydser skibet Skagerak uden problemer. Togtet starter i Oslo og skal lægge til i museumshavnen i Roskilde den 18. juli.

Det var skibskonstruktør Vibeke Bischoff fra Roskilde Vikingeskibsmuseum, som tog et nærmere kig på vikingeskibet, som står udstillet i Vikingskipshuset på Bygdøy. Hun opdagede flere fatale fejl ved skibets samling og opstilling. Flere af tværbjælkerne var savet over og forkortet, dele af skibets skelet var presset unaturligt ind og enkelte spanter var deformerede. Det samlede billede tydede således på, at man havde "hugget en hæl og klippet en tå", for at få enderne til at nå sammen.

- Vores resultater er baseret på mange års erfaringer og kendskab til traditionelle småbåde i hele Skandinavien og ikke mindst de maritime håndværk, der ligger bag, men, vi kan ikke sige, at vi har det endegyldige svar på, hvordan Osebergskibet så ud, kun at vi har et godt bud. Der er stadig plads til faglige diskussioner omkring detaljerne, og sådan skal det også være. Bare vi altid husker at stille os åbne, siger Vibeke Bischoff

Den nye rekonstruktion blev søsat 2012, og er navngivet Saga Oseberg. Det er dette skib, der nu er på vej til Roskilde.