LIGE NU:

Vil have Skat tilbage

De nordjyske kommuner vil have inddrivelsen af skattegæld tilbage på kommunale hænder, efter Skat?s eget skandaleramte system er blevet suspenderet på grund af graverende fejl. Og der er mange penge på spil.

Nordjyderne skylder mellem 700 og 800 hundrede millioner kroner i Skat. Og med kollapset af Skat?s system til inddrivelse af gæld, er der risiko for, at en del af den gæld aldrig bliver betalt. Derfor vil de nordjyske kommuner rigtig gerne have lov til igen at overtage opgaven fra staten.

- Det er ikke kun et spørgsmål om økonomi. Det handler også om restsikkerhed. De folk der med møje og besvær betaler deres skat, kan se, at andre der ikke betaler, går fri, siger Mogens Gade, der er formand for det nordjyske Kommune Kontaktråd, til TV2 Nord.

I 2005 overgik inddrivelsen af skattegæld fra kommunerne til staten. Men systemet har aldrig fungeret tilfredsstillende. Og Mogens Gade er slet ikke i tvivl om, at kommuner kan klare opgaven meget bedre selv:

- Vi er meget mere motiverede. Vi mærker det med det samme i kommunekasserne. Vi kan se bare her i Jammerbugt Kommune, at hver gang vi inddriver 100 kroner, så er de 98 kroner inddrevet af kommunen og de 2 kroner af staten. Det viser, at vi allerede er meget bedre til det.