Vildt karriereskift: Carsten har droppet jobbet som klejnsmed for at blive social- og sundhedshjælper
Foto: Sofie Hee / TV2 Nord
Carsten Andersen er uddannet klejnsmed men er i gang med et vildt karriereskift.
Antallet af nye social-og sundhedshjælperelever stiger eksplosivt på SOSU Nord. Skolen optager i år 437 elever på uddannelsen, og det er langt flere end tidligere år.
Carsten Andersens hænder er vant til groft arbejde, hvor man får sorte fingre. Han er uddannet rustfast klejnsmed, men nu vil den 34-årige i gang med noget af et karriereskift. Han vil være social- og sundhedshjælper.
- Det er et stort brancheskift. Det ene er med meget døde ting, og det her er med fysisk levende væsener. Det er en hel anderledes vej at gå, siger Carsten Andersen.
Se indslaget i bunden af artiklen
Antal uddannelsesaftaler er eksploderet
Carsten Andersen er lige begyndt på uddannelsen på SOSU Nord i Aalborg. Skolen oplever lige nu rekordoptag på social- og sundshedshjælperuddannelsen. En politisk vedtaget lærepladsaftale betyder, at skolen som minimum skal optage 274 elever om året, men i år er skolen langt over det mål. Der er indgået så mange uddannelsesaftaler med de nordjyske kommuner, at skolen forventer at optage mindst 437 elever på uddannelsen i år. Det er næsten 60 procent over minimumsmålet.
- Det ser rigtig positivt ud. Det viser sig, at der er mange flere, der har lyst til at uddanne sig til social- og sundhedshjælper. Tallet er steget hvert år siden 2019, men i år er det eksploderet, siger Karina Krage, chef for social- og sundhedsuddannelserne, SOSU Nord.
Podere vil tage sosu-uddannelser
Under corona-krisen var Carsten Andersen poder, og det var her, han fik idéen til et brancheskift.
- Jeg fandt ud af, at det gav mig livsglæde at hjælpe andre folk, siger Carsten Andersen.
Mange af skolens nye elever har ligesom Carsten Andersen haft et job som poder.
- Nogen af eleverne fortæller, at de ikke kunne forestille sig at gå i den her retning, før de blev podere, men efter de har prøvet det, så har de fået lyst til at gå den her vej, siger Karina Krage.
Elever på ungdomsuddannelse er ikke unge
En ny bekendtgørelse gør, at man kan tage uddannelsen, hvis man er over 25 år og har to års relevant erhvervserfaring fra eksempelvis ældreplejen. Er man over 25 år, får man nu også fuld løn under uddannelsen, og det har betydning for optaget.
- Vores gennemsnitsalder på SOSU Nord er på omkring 33 år. Det betyder, at eleverne ikke er unge, selvom det er en ungdomsuddannelse. Mange er brancheskiftere og etablerede med hus og familie. Derfor har økonomien bare en betydning, siger Karina Krage.
Fremtiden er stadig dyster
Selvom de 437 nye social- og sundhedshjælperelever er rekord og 60 procent over det politiske minimumsmål, så er det ikke nok, når man kigger ud i fremtiden, erkender de på SOSU Nord. For der bliver flere og flere ædre.
Regeringspartiet Moderaterne vil undersøge mulighederne for at uddanne sosu-medarbejdere i Filippinerne eller Indien for at hente dem til Danmark.
- Jeg tror, der skal mange tiltag til for at løse den samfundsudfordring, vi står overfor på velfærdsområdet. Hvis det (Moderaternes forslag, red.) er en af de politiske løsninger, så tænker jeg, at vi bakker op om det, siger Karina Krage.
Den tidligere klejnsmed savner ikke de sorte fingre. Han er glad for sit karriereskift.
- Jeg tror, at jeg bliver indenfor menneskebranchen. Om det er som sosu eller ude på et opholdssted, så bliver jeg i hvert fald i faget, spår Carsten Andersen.
Selvom optaget på SOSU Nord er rekordhøjt, så vil en del af de nye elever sandsynligvis ikke gennemføre uddannelsen. Ifølge SOSU Nord er frafaldet omkring 25 procent.