LIGE NU:

Virksomheder mangler faglært arbejdskraft på trods af stigende ledighed under coronapandemien

Ledigheden i Nordjylland er vokset under coronapandemien, men alligevel er der hos mange virksomheder særligt mangel på faglært arbejdskraft. Nordjylland er den landsdel, hvor virksomheder i størst omfang forgæves forsøger at rekruttere bort set fra Bornholm, og den udfordring skal en erhvervscamp nu forsøge at komme med løsninger på.

I Aalborg er der lige nu ved at blive gjort klar til den nye plusbus, og entreprenørvirksomheden Arkil har nok at se til. Faktisk så meget, at det er et problem at skaffe den faglærte arbejdskraft, som de har brug for.

Ifølge Erhvervhus Nordjylland er der i øjeblikket 1.870 flere fuldtidsledige end før coronapandemien, og det til trods oplever flere det samme som Arkil. 

- På nær Bornholm har vi det største antal forgæves antal rekrutteringer i Nordjylland, hvis vi kigger på 2020. Godt 4.000 forgæves rekrutteringer, siger Lars Erik Jønsson, der er administrerende direktør i Erhvervshus Nordjylland.

Nu skal en digital erhvervscamp med deltagelse af jobcentre, uddannelsessteder og erhvervsfremmeaktører så forsøger at komme med løsninger på de udfordringer som de nordjyske virksomheder møder.

- Det er i høj grad de faglærte som er svære at rekruttere i øjeblikket, og så har vi en stor gruppe af højtuddannede, som det er virkelig vigtigt, vi får ud i virksomhederne for at sikre udvikling, digitalisering og grøn omstilling, siger Lars Erik Jønsson.

Arkil er vokset de seneste år, og René Hald ser gerne, at der bliver tilføjet en håndfuld medarbejdere til den afdeling på 100 mand i det nordjyske, som han er chef for.

- Der er rimelig store udfordringer i Nordjylland. Vi oplever, at der er flere og flere, der forlader arbejdsmarkedet af alder, og de ungdomsårgange, der kommer til, er betragteligt mindre end det, vi har set tidligere, og færre søger måske også mod en erhvervsuddannelse, siger afdelingschef i Arkil Aalborg René Hald.