Voldelige unge bor i Farsø
Farsø ligger i top på landsplan, når det gælder vold blandt de 15 til 17-årige unge viser en analyse fra Dagbladet Politiken og Danmarks Statistik. Årsagen skal findes i flere anmeldelser af vold - og så tæller beboere på institutionen Solhaven godt med i
I 2006 blev ti 15 til 17-årige unge med bopæl i den tidligere Farsø kommune dømt for vold. Det er den største andel i Danmark i forhold til indbyggertallet.
- Vi gør ikke noget akut, for det kommer ikke bag på os, siger Johnny Nielsen, SSP-koordinator i Vesthimmerlands Kommune
Stigningen i 2006 på 4 dømte unge i forhold til 2003 kan nemlig alene henføres til den pædagogiske instititionen Solhaven. Der behandler kriminelle unge fra andre dele af landet. Volden kan derfor sagtens være begået et sted. Inden dommen falder er den unge så anbragt på Solhave, siger forstanderen.
- Når det er bopælen man gør det op efter, så er volden jo ikke nødvendigvis foregået i Farsø, siger Søren Virenfeldt, Forstander på Solhaven.
4 af de 10 domme for vold i 2006 foregik på Solhaven. En enkelt beboer fik 3 domme efter vold mod 3 pædagoger, mens en fjerde er dømt for at kaste en kop efter en pædagog.
- Vi har ingen voldssager haft i 2006 med nogle af vores beboere ude i Farsø by, siger Søren Virenfeldt.
- Folk i Farsø skal ikke gå et være utrygge, når de går på gaden, sådan er det overhovedet ikke, siger SSP-Koordinator, Johnny Nielsen.
I 2007 har politiet i Løgstør til dato fået 14 anmeldelser i alt, om vold i Farsø og 72 i hele den tidligere Løgstør Politikreds.
- Det er ikke vores fornemmelse at der er mere vold, men vi får flere anmeldelser, siger Ole Christensen, daglig leder af Nordjyllands Politi i Løgstør.
Selvom politiet ikke mener der er mere vold, mærker de tydeligt en forskel hos de anbragte unge på Solhaven.
- De unge der bliver anbragt på institutionerne i Farsø er tydeligt mere belastede og agressive end de har været tidligere, siger Ole Christensen.
- Det er de, fordi kommunerne fattes penge. De lader de unge gå lidt længere, inden de sender dem til os, siger Søren Virenfeldt.