Voldsom stigning i ansøgninger om julehjælp – mange får afslag

Foto: Blå Kors Danmark

Julen varer længe, koster alt for mange penge. For især kontanthjælpsmodtagere kan det være svært at få råd til at holde jul, og derfor beder de om hjælp.

For nogen er julen en tid med hygge, god mad og gaver. For andre er julen lig med bekymringer og en følelse af utilstrækkelighed.

Flere og flere har dog fået øjnene op for, at der kan være hjælp at hente, hvis julen bliver økonomisk uoverskuelig. Det kan man mærke ved Blå Kors.

På landsplan er der kommet 6100 ansøgninger om julehjælp ved Blå Kors, og det er mere end en fordobling i forhold til i 2016, hvor 2400 bad om hjælp.

Råd til flæskesteg - men ikke chips og sodavand

I Nordjylland har 674 i år ansøgt om julehjælp mod 278 sidste år. En af dem er Trine Christensen, der er på kontanthjælp og har fire børn. Hun er ramt af kontanthjælpsloftet, og derfor får hun 1000 kroner mindre om måneden end tidligere.

Børnene vil selvfølgelig gerne have det samme som alle andre. Men det kan bare ikke lade sig gøre.

Trine Christensen, enlig forsørger

- December bliver hård at komme igennem. Børnene vil selvfølgelig gerne have det samme som alle andre. Men det kan bare ikke lade sig gøre, siger hun.

Hun fortæller, at der nok skal komme flæskesteg på bordet. Men chips og sodavand kan det højst sandsynligt ikke blive til.

- Det kan man selvfølgelig også sagtens overleve, understreger Trine Christensen.

Hun er dog ekstra presset på økonomien, fordi to af hendes børn har fødselsdag i julemåneden. Sidste år fik hun julehjælp, og det betød, at der blev råd til fødselsdagsgaver.

- Det er trist, at så mange i vores velfærdssamfund har så små kår, at de søger hjælp til at holde jul for familien.

Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors Danmark

Mange får afslag

Langt de fleste ansøgere om julehjælp er ligesom Trine Christensen på kontanthjælp eller anden overførselsindkomst, ligesom de er eneforsørgere.

De mange ansøgere betyder, at en del vil få afslag på hjælpen, der består af et gavekort til mad på 400 kroner til Dansk Supermarked og et gavekort på 200 kroner til køb af julegaver i Blå Kors Genbrug.

- Det er trist, at så mange i vores velfærdssamfund har så små kår, at de søger hjælp til at holde jul for familien. Vi glæder os over den hjælp, vi kan give, selvom vi desværre ikke kan hjælpe alle, der har behov for det, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.

Forsiden lige nu