LIGE NU:

Yndlingskoen er oldgammel

Gammel Boss er Per Warmings yndlingsko. Hun er 17,5 år gammel og den eneste nulevende ko i landet, som har 164.000 liter mælk på samvittigheden.

Da hun kom til verden var hun næsten mere død end levende. Lungebetændelse og diarre var tæt på at tage livet af hende og ingen troede på, at hun ville overleve, men i dag er hun faktisk gået hen og blevet en rigtig gammel ko.

Hun er den eneste nulevende malkeko i Danmark, som har så meget mælk på CV'et. I 17,5 år har hun leveret frisk mælk på Per Warmings gård i Blære.

- Der er ganske, ganske få køer, der kan præstere det som hun gør, siger Per Warming.

Normalt nøjes en ko som hende med at producere op til 30.000 liter mælk, men hun har produceret intet mindre end 164.000 liter mælk i sit lange liv.

Per Warming fik hende foræret ganske gratis, da han købte fire andre køer. Hun var nemlig så syg og svækket, at ingen troede hun ville overleve.

- Hun havde haft lidt diarre, og hun havde haft lidt lungebetændelse. Der var faktisk ingen, der havde regnet med, at hun ville overleve køreturen hertil.

Hun bliver kaldt for Gammel Boss og er staldens suverænt ældste ko. Sædvanligvis når en ko af samme race, at føde tre kalve i snit. Gammel Boss er indtil videre mor til 13.

- Hun er simpelthen bare en livsstærk ko, siger Per Warming, som ikke er bleg for at indrømme, at Gammel Boss er hans yndlings ko.

Nok er hun den ældste ko - men hun er faktisk også den mindste ko i besætningen. Også øremærket 716 er det laveste. Tallet på den yngste ko er 3.818. Gammel Boss har været på gården stort set lige siden Per Warming og hustruen flyttede dertil.

- Hun har jo oplevet alle mine fiaskoer og alle mine succeser som landmand, så vi har stået lidt af hvert igennem.

Således er Gammel Boss endda også nogle år ældre end sønnen, som har hjulpet til i stalden henover ferien. Men hvordan har Gammel Boss det egentlig med at blive kaldt for en gammel ko?

- Det kan hun nok heldigvis ikke forstå. Det er nok mere tonen i navnet som hun lystrer, men hun kommer faktisk lidt som en hund, når vi kalder på hende. Det gør hun, siger Per Warming.

Næste milepæl for Per Warming og Gammel Boss er at slå Danmarksrekorden på 182.000 liter mælk.