Kardo fra Opgangen: - Min mor sagde, at vi skulle op til min far i Europa

Kardo Askandar kom til Danmark fra Irak i 2002. I TV2 Nords nye serie Opgangen inviterer han naboen Maria indenfor til kurdiske snacks og en snak om hans baggrund.

På perronen ved togstationen i Brønderslev en kølig novemberdag i 2002 stod en mand og ventede. Det var en helt særlig dag. Måske ikke for de togpassagerer, der hver dag rejste med toget til og fra arbejde og skole - men for netop denne mand var det et øjeblik, han havde set frem til med længsel.

Manden på perronen var Kardo Askandars far, og i toget med kurs nordpå sad den dengang 10-årige Kardo og ventede spændt efter en lang rejse fra Irak sammen med sin mor og sine to lillebrødre. 

Om lidt skulle de se deres far og mand igen efter flere års adskillelse. 

Tonerne lød fra højttaleranlægget i toget og annoncerede på et helt nyt sprog, at næste station var Brønderslev.

 

Far flygtede til Danmark

Kardo Askandar er født og opvokset i den kurdiske del af Irak. Selvom han ikke husker meget fra sin barndom, mindes han alligevel, at han og familien boede i et stort hus på tre etager med en stor garage. Værelser var der mange af i huset. Det var nødvendigt, for de var i alt otte søskende i huset.

- Det var et rigtig flot hus. Det er det eneste, jeg kan huske fra dengang, siger Kardo Askandar.

Den 29-årige mekaniker, der lige nu er aktuel i TV2 Nords nye serie Opgangen, husker heller ikke, hvordan tilstanden var i hjemlandet i Irak, mens han boede der. Han ved bare, at faderen flygtede til Danmark, da Kardo var barn.

- Der var krig i Irak, og det ville min far ikke udsætte os børn for. Han besluttede sig for at rejse væk og søge om familiesammenføring, siger Kardo Askandar og fortsætter:

- Det var hårdt, at han ikke var der.

Ny serie på TV2 Nord: Opgangen

Hver femte nordjyde bor i en opgang, og især i Aalborg kommer indbyggerne hinanden ved - her bor 82.000 personer i et etagebyggeri.

 

Paradoksalt nok har bysociologien vist, at jo tættere, folk bor på hinanden, jo mere social distance er der, fortæller Anja Jørgensen, der er professor i bysociologi ved Aalborg Universitet.

 

I et nyt eksperiment sætter TV2 Nord naboer i to opgange sammen. Formålet er at finde ud af, om de har noget tilfælles, og om der er grobund for et endnu bedre naboskab.

 

Kardo Askandar er en af de fem deltagere i eksperimentet.

Måtte forlade familien i Irak

Der gik et par år, før familiesammenføringen blev godkendt, og en dag blev Kardo Askandar hentet fra skole i Irak for sidste gang, inden rejsen gik til Danmark.

- Min mor sagde, at vi skulle op til min far i Europa. Selvom jeg var 9-10 år gammel kunne jeg godt forstå det, for at komme til Europa var det bedste, der kunne ske. Jeg var både glad og ked af det, for jeg var nødt til at forlade det, jeg havde i Irak, siger Kardo Askandar.

 
 

Det var ikke alle medlemmer af familien, der fik lov at rejse til Danmark. Kun Kardos mor og to lillebrødre kunne sætte sig på flyet.

- Det var rigtig hårdt at skulle derfra, især fordi det ikke var alle i familien, der kunne komme med, så dem skulle vi sige farvel til, siger han.


Mødet på togperronen

Selvom mange af minderne fra dengang altså er forsvundet, glemmer Kardo ikke den dag i november 2002, hvor toget ankom til perronen i Brønderslev, og hans far stod og ventede.

- Vi kom ud af toget, og jeg må ærligt indrømme, at jeg havde svært ved at genkende ham. Efter jeg kom tættere på, kunne jeg godt se, at det var min far. Jeg blev helt vildt glad for at se ham igen, siger Kardo Askandar med et smil.

Hør Kardo fortælle her:

 

Familien boede i Løkken, og da Kardo skulle begynde på teknisk skole i Nørresundby som 17-årig, flyttede han hjemmefra. Selvom han ikke besøger familien i Irak, har han regelmæssig kontakt med dem via FaceTime. 

- Jeg vil altid være fra Irak, ligegyldigt hvor jeg er i verden

I dag trives Kardo Askandar i opgangen på Poul Buås Vej i Aalborg. Han fortsætter med at dyrke den kurdiske kultur, og i serien Opgangen inviterer han blandt andet naboen Maria indenfor for at smage på baklava, der er en populær dessert i Mellemøsten.

 

Her fortæller han også om sin baggrund - noget, han faktisk ikke gør så tit, selvom han gerne vil dele sin historie.

- Min baggrund er den, jeg er. Jeg vil altid være fra Irak, ligegyldigt hvor jeg er i verden, siger Kardo Askandar.

Se snigpremieren på tredje afsnit af Opgangen her:



Seneste nyt

fra Nordjylland