Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ny sæson af Outdoor NU er i luften: Her er aftenens opskrifter

Foto: TV2 Nord

Sæsonpremieren af friluftsmagasinet Outdoor NU handler om tørret mad. Her får du opskrifterne fra programmet.

Pasta med tomatsovs-læder

Dette er en vegetarisk ret. Man kan tilføre bacon eller spegepølse i tern når man tilbereder den på turen, hvis man vil have kød i retten. Tomatsovsen kan tørres enten i ovn eller dehydrator.

Forberedelse og dehydrering

Lav en god, tæt, smagfuld tomatsovs. Brug så lidt fedtstof som muligt og udelad mælkeprodukter, da fedt kan blive harskt i tørreprocessen og dermed ødelægge smagen eller mindske holdbarheden. Smør eller olie og evt mælke- eller flødepulver kan altid tilsættes når retten tilberedes på tur. Du kan lave tomatsovsen lige som du kan lide den, her er forslag til en opskrift:

Ingredienser til tomatsovs-læder:

1 gulerod, revet
1 peberfrugt, fint snittet
1 løg, fintsnittet
2 fed hvidløg, finthakket
1 dåse koncentreret tomatpure
En dåse eller karton hakkede tomater
Paprika, oregano, basilikum, salt og peber.

Svits grøntsagerne i så lidt fedtstof som muligt. Steg tomatpure og krydderier med et par minutter, tilsæt hakkede tomater, smag den til og lade retten koge lidt sammen. Den skal være tæt og tyktflydende og du skal ikke tilsætte vand, for det skal jo bare fjernes igen J Det er en god ide lige at lægge mærke til hvor meget tomatsovsen fylder før den dehydreres. For den vil blive meget mindre efter tørring, og man kan nemt glemme at tage højde for hvor meget de tørrede ting svulmer op når man tilbereder dem. Jeg har ofte stået med en MEGET fyldt gryde når jeg tilberedte min tørrede mad.

Dehydrering i ovn

Mange moderne ovne har dehydrerings-funktion. Ældre ovne kan også bruges til dehydrering i en snæver vending. Man skal være opmærksom på at ovnen ikke bliver for varm, ikke over 65 grader. Og man bør holde ovnlågen på klem så fugten kan komme ud.

Læg bagepapir på en bageplade. Fordel tomatsovsen på bagepapiret, ca 1 cm tykkelse. Hvis du bruger varmluftsovn kan du godt have 2 plader i gang på en gang.

Dehydrer tomatsovsen ved 50-60 grader i 6-8 timer. Måske mere. Der må ikke være tydelige våde og bløde områder tilbage, hvis der er skal den have længere tid. Når den er færdig er sovsen reduceret til en blank, sejt læderagtig masse, som kan skæres i strimler og rulles sammen. Nogen gange bliver den mere hård end sej, og knækker af i flager, det er også helt ok. Den må ikke være mørk og tydeligt bagt eller stegt.

Skær, knæk eller træk læderet i mindre stykker og opbevar det i en lufttæt beholder.

Dehydrering i dehydrator

Dæk ca 2/3 af hver af dehydratorens rammer med bagepapir. Det er vigtigt rammerne ikke fyldes helt op med bagepapir, da luften så ikke kan cirkulere ordentligt. Når rammerne placeres i dehydratoren skal de åbne områder placeres skiftevis i den ene og den anden side.

Fordel tomatsovsen på bagepapiret og dehydrer ved 50-60 grader i 6-8 timer. Byt gerne om på rammerne undervejs, den ramme der er tættest på varmekilden tørrer som regel hurtigst. Når sovsen begynder at være fast kan man evt vende bunden i vejret på bagepapiret, så sovsen vender nedad, så tørrer den hurtigere.

Der må ikke være tydelige våde og bløde områder tilbage, hvis der er skal den have længere tid. Når den er færdig er sovsen reduceret til en blank, sejt læderagtig masse, som kan skæres i strimler og rulles sammen. Nogen gange bliver den mere hård end sej, og knækker af i flager, det er også helt ok.

Skær, knæk eller træk læderet i mindre stykker og opbevar det i en lufttæt beholder.

Når du skal på tur

Til 3 personer (eller 2 meget sultne) med et trangiasæt pakkes ½ pose quickpasta, 1/3-½ af tomatsovslæderet + lidt salt.

Tilberedning

Riv tomatsovs-læder i mindre stykker. Kog vand op i en gryde. Hæld pasta, lidt salt og tomatsovslæder i en anden gryde og tilsæt kogende vand så det dækker plus lidt mere. Kog i 3 minutter, tilsæt mere varmt vand undervejs hvis det bliver for tørt. Tilsæt gerne en klat smør eller en sjat god olivenolie, og så er det bare Haps haps haps!

Lapskovs

Dette er en meget enkel ret, som smager overraskende godt. Man kan naturligvis tilsætte andre grøntsager hvis man har lyst.

Forberedelse og dehydrering

1 porre renses og skæres i tynde skiver. Læg skiverne i en skål, og ”tryk dem ud”, så de enkelte blade/stykker af porre ikke hænger sammen som skiver men ligger løst. Placer tilsæt ½ teskefuld salt og hæld rigeligt med kogende vand over. Lad det trække max 1 minut, hæld det kogende vand fra og skyl med det samme med koldt vand. Denne blanchering gør at porrerne tørrer hurtigere, er nemmere at tilberede og generelt bevarer farve og smag bedre i tørre-processen. Man kan med fordel benytte samme metode ved tørring af rodfrugter og andre grove grøntsager.

Klem overskydende vand ud af porrerne med et viskestykke eller køkkenrulle, og fordel porrerne i dehydratorens rammer, eller på en bageplade (hvis man tørrer i ovn) i et ikke for tykt lag. Jo tykkere lag, jo længere tørretid. Dehydrer ved 50-60 grader i 6-8 timer, kig gerne til porrerne undervejs, måske skal der byttes om på rammerne, eller man kan vende lidt rundt i porrerne hvis man tørrer i ovnen. Bemærk, at man i høj grad vil kunne lugte at man tørrer porrer!

Porrerne er færdige når de er tydeligt tørre og lette, der må ikke være bløde eller fugtige partier tilbage, men de må heller ikke være tydeligt brune/bagte/stegte. Hvis du er i tvivl om de er helt tørre, så giv dem 1 time mere. Eller du kan pakke dem i et lufttæt glas og stille dem et lunt sted. Hvis der hurtigt dannes kondens på indersiden af glasset er porrerne ikke helt tørre og skal have lidt mere tid. Denne kontrolmetode kan bruges til alle dehydrerede ingredienser.

Et stykke røget mørbrad skæres igennem på langs, og derefter i skiver på tværs, 3-4 mm tykke. Synligt fedt skæres fra (da det ellers vil smelte og harskne under tørringen). Læg mærke til hvor meget kødet vejer inden dehydrering, til den opskrift der kommer her skal bruges ca 100 gram før dehydrering, så hvis dit stykke mørbrad er større end det skal du ikke bruge det hele på en gang. Skiverne tørres i dehydrator eller ovn ved 60 grader i 4-6 timer. Kødet er færdigt når det er fast, mærkbart sejt, som viskelæder eller hårdere.

I denne opskrift indgår også tørret løg. Løg kan tørres ligesom porre. Men det kan også købes tørret, og det er MEGET nemmere. Jeg køber tørret løg hos Superbrugsen i Svenstrup, eller på www.byens-groenttorv.dk

Når du skal på tur

Pak følgende:

1 pose kartoffelmospulver

100 gr røget mørbrad  (vægt før dehydrering)

½-1 tørret porre (afhængig af hvor godt du synes om porre J )

1 ss tørret løg

½ terning bouillon

Smør

Tilberedning

Kog vand i en gryde. Bland alle øvrige ingredienser i en gryde eller skål. Tilsæt kogende vand til mosen har en tilfredsstillende konsistens. Lad retten trække 5 minutter. Haps haps haps!

Ris med fars

Endnu en ekstremt simpel men meget velsmagende ret. Man kan naturligvis tilsætte grøntsager efter behov. I denne ret indgår ris, som først koges og dernæst dehydreres. Det lyder som den rene molbo-historie, men der er en mening med galskaben! Når risen har været kogt og dehydret skal den ikke koges igen, men blot udblødes i kogende vand. Dette sparer man rigtig meget brændstof på når man er på tur, og på denne måde kan man bruge de ris (eller andre korntyper; spelt byg mm) man bedst kan lide, uden at skulle bekymre sig om kogetiden.

Forberedelse og dehydrering

200 g hakket oksekød tørsteges på en slip-letpande. Det skal være så magert kød som muligt, da fedt kan harskne i tørreprocessen. Det er også derfor vi forsøger at undgå at bruge fedtstof til stegningen.  Kødet skal være helt gennemstegt og så findelt som muligt.

Kødet tørres i dehydrator eller ovn på 60 grader i 4-6 timer. Hvis hullerne i dehydratorens bakker er så store at kødet drysser igennem kan man lægge bagepapir i, eller klippe stykker af netstof ud så det passer til rammerne. Når kødet er tørret færdigt er det helt hårdt. Pak det lufttæt.

300 g ris koges, og dehydreres derefter i dehydrator eller ovn på 50-60 grader i 4-6 timer. Også til dette vil der være brug for rammer af netstof til dehydratoren. Risene er helt tørre og hårde når de er færdige. Pak dem lufttæt.

I denne opskrift indgår også tørret løg og hvidløg. Løg og hvidløg kan tørres ligesom porre. Men det kan også købes tørret, og det er MEGET nemmere. Jeg køber tørret løg og hvidløg hos Superbrugsen i Svenstrup, eller på www.byens-groenttorv.dk

Når du skal på tur

Pak følgende:

300 g ris (vægt før dehydrering)

200 g hakket oksekød (vægt før dehydrering)

1 svampebouillonterning (eller anden slags bouillon)

1 ss tørret løg

1 ts tørret hvidløg

1 ts garam masala

1 ts chilipulver eller stødt chili

Olie (en sjat) eller smør (en klat)

Tilberedning

Kog vand i en gryde. Bland alle øvrige ingredienser i en anden gryde. Tilsæt kogende vand så det dækker plus lidt mere. Lad det trække 5 minutter, tilsæt mere vand hvis alt suges op. Kog retten op og lad den koge 1-2 minutter. Lad dig ikke friste til at udelade olie eller smør! Hvis du er ude på tur har du rigeligt råd til disse kalorier, og fedtstoffet medvirker til at åbne smagsstofferne i krydderierne og gør rigtig meget for retten.  God appetit!

Outdoor NU’s Beef Jerky

500 gr kød, fra okse eller hjort (Andre slags kød kan sagtens bruges, men bør være så fedtfattigt som muligt)

Marinade:

1 dl Soya
1 dl Worchestersauce
1 tsk sort peber
1 tsk salt
1 spsk røget paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk hvidløgspulver
1 tsk tørret chili/cayennepeber
1 spsk honning

Skær kødet i fine skiver eller strimler. Ca 2-3 mm tykke.
Hvis du skærer på tværs af kødfibrene, får du en jerky der er let at tygge. Skærer du på langs af fibrene bliver den sejere.

Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål eller en frysepose.
Rør dem godt rundt.
Kom kødet i beholderen og vend det grundigt flere gange, så marinaden fordeler sig over det hele.
Luk posen eller kom et låg på skålen og stil kødet i køleskabet i tre timer.
Vend gerne kødet et par gange i timen.

Efter tre timer tages kødet ud og lægges op på et stykke køkkenrulle og ”duppes tørt” . Herefter lægges det på en bageplade på et stykke bagepapir eller på en ovnrist. Kødstykkerne må ikke ligge ind over hinanden, men må gerne røre hinanden.

Tænd ovnen på 60 grader (Hvis du bruger tørreapparat er temperaturen den samme)
Sæt kødet ind og sæt evt en grydeske i klemme i ovnlågen, så fugten kan sive ud.
Kødet skal alt efter tykkelse have tre til fem timer.
Tjek det med jævne mellemrum. Konsistensen skal være som kernelæder. Det skal kunne bøjes, uden det knækker, men det må gerne føles lidt ”sejt” at bøje.

Inden du tager kødet ud, hæves temperaturen i ovnen til 135 grader i ti minutter, så alle bakterier er slået ned.

Tag kødet ud og lad det køle inden du kommer det på patentglas, i en lufttæt bøtte eller i en lufttæt pose.

Opbevar det tørt og mørkt og det kan holde i ugevis.

Velbekomme .-)


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Foto: Arkiv

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.